Најголемиот акционер на Uber, SoftBank негира договор со биткоин

Официјален претставник од SoftBank ја негираше нивната вмешаност во инвестицискиот договор со гигантот за фармање на биткоин (BTC) – Bitmain,  како што беше објавено минатата недела од страна на крипто и мејнстрим медиумски извори.

Како што претходно беше објавено, Bitmain наводно потпишал pre-Initial Public Offering  (IPO) финансиски договор, со кој ја довел својата вредност до 15 милијарди долари. И Кинескиот технолошки конгломерат Tencent и Јапонскиот SoftBank – друг технолошки гигант чиј 15 отсто удел во Uber го прави најголем акционер на апликацијата за превоз преку повик – биле наводно вклучени.

По добивањето на анонимен совет дека Tencent и SoftBank всушност не биле вклучени во било каков договор со Bitmain, Cointelegraph допре до SoftBank и Tencent за потврда.

Како одговор на барањето на Cointelegraph за информации, Кеничи Јуаса од Канцеларијата за корпоративна комуникација на SoftBank Group Corp. изјави:

“Ниту, SoftBank Group Corp., ниту SoftBank Vision фондот беа на било кој начин вклучени во договорот.”

И покрај бројните барања за појаснување, никој во Tencent не го негираше или не го потврди договорот на Cointelegraph.

Како одговор на медиумското барање од Cointelegraph, Bitmain одби да даде коментар за ова прашање.

Оригиналната приказна за учеството на SoftBank и Tencent во договорот со Bitmain беше објавена од страна на Кинескиот весник QQ на 4-ти август. Во преведена верзија на статијата на Google, QQ изјави:

“Mainland официјално го заврши потпишувањето Pre-IPO. Оваа рунда на инвеститори ги вклучува Tencent, Softbank [sic] и China Gold. Тековната рунда на финансирање е 1 милијарда американски долари, а вредноста на првичните инвестиции е 14 милијарди долари.”

Откако приказната првично беше објавена, немаше официјални потврди или негирања од SoftBank или Tencent за нивното учество во инвестициски договор со Bitmain.

Извештајот на QQ беше прифатен од мејнстрим медиумите, како Business Insider, кој објави на 14-ти август дека Bitmain го затвори “финансискиот круг од 1 милијарда долари предводен од Кинескиот технолошки гигант Tencent и Јапонскиот SoftBank” поврзувајќи го како нивен извор крипто-медиумскиот  сајт CCN. Yahoo! Finance, ја објави приказната за проценката на Bitmain од CCN, исто така, поврзувајќи се со изворот за крипто-вести CoinDesk.

Како што медиумите почнаа да известуваат, SoftBank и Tencent, наводно, учествувале во договорот со Bitmain, со што ја објави проценката на компанијата на 15 милијарди долари. Blockstream CSO Samson Mow на 11-ти август твитнал слика – наводно, од pre-IPO investor deck на Bitmain – покажувајќи дека компанијата, наводно, имала голема количина на Bitcoin Cash (BCH).

На 12-ти август, Самсон Моу, исто така, објави две слики од Q1 резултатите на Bitmain , еден на Кинески и еден од Морган Стенли, коментирајќи:

“Зошто Bitmain го зголемува капиталот толку брзо и само ги покажува резултатите од Q1 на инвеститорите пред IPO? Ние сме веќе во Q3 сега. Причината поради тоа е што Q2 беше катастрофа. Bitmain седи на огромни 1,24 милијарди американски долари во залиха и цените на S9 паднаа за ~ 85%! Q2 загубите се движат од 600-700 милиони долари.”

Како одговор на твитот на Моу, Crypto Herpes Cat објави прослед на Medium, објаснувајќи неколку теории за тоа како Bitmain заврши со толку многу BCH – освен со продажба на BTC за BCH, како што Моу имплицираше – и што прават со нивните ASIC фармачи на bear market, пишувајќи:

“Како ја разбирате вредноста на овој монолитен крипто-бизнис и вашите акции? Вие со IPO предавате една вреќа полна со понуда на огромна количина на акции и се надеваме дека инвеститорите не сфаќаат дека сите ваши тековни средства се многу, многу неликвидни.”

Уште во јуни, извршниот директор на Bitmain, Џихан Ву, навести планови на фирмата да ја започне својата IPO на берзата во Хонг Конг. Кинескиот весник QQ – истиот извор кој тврди дека Tencent и SoftBank се вклучени во неодамнешниот договор за финансирање – неодамна сугерираше дека фирмата ќе биде проценета на 30 милијарди долари.

Наводно отфрлените инвестиции доаѓаат по извештаи од година дена кои се појавија за да покажат неверојатната профитабилност на Bitmain.

Leave a comment