Најголемата светска крипто берза Binance планира да додаде нови stablecoins

Binance, најголемата светска крипто берза, активно прави планови да воведе повеќе stablecoins како дополнение на трите кои веќе ги има, и кои од неодамна вклучуваат beleaguered tether (USDT).

“Се надеваме дека ќе можеме да додадеме неколку повеќе stablecoins на нашата платформа”, изјави главниот финансиски директор Веи Жоу во четвртокот за CoinDesk.

Но, тоа не значи дека берзата со седиште во Хонг Конг нема доволно USDT, која во понеделникот имаше загуби  од американскиот долар и се уште нема целосно да закрепне, тргувајќи со 0,976 долари во четвртокот.

“Како целина, ние веруваме дека работите ќе се стабилизираат и ќе продолжиме да ги поддржуваме USDT”, изјави Веи.

Интересот на Binance за проширување на своите опции за stablecoins претходи по опаѓањето на вредноста на tether-oт. Берзата почна да го подджува Paxos Standard (PAX) кон крајот на септември, неколку недели пред USDT да опадне, и TrueUSD (TUSD) во мај.

Во моментов, Веи изјави дека истражувачкиот тим на Binance ги проценува речиси сите stablecoins на пазарот, како што е Gemini Dollar (GUSD), поддржан од Камерон и Тајлер Винклевос. Сите овие понови stablecoins, исто така, го раскинаа нивното one-to-one fiat фијаско оваа недела за време на треската, иако за разлика од USDT, тие се искачија над $1 наместо да паднат под него.

Во изјавата за неодамнешната експанзија на Binance во Уганда, која ќе работи со локалните институции за fiat on-ramps, Веи додаде:

“Наместо да го држат биткоин, [институциите] всушност сакаат да имаат повеќе stablecoins, бидејќи доларот е се уште стандардна валута во некои од овие земји. Тоа е само еден случај на употреба што видовме дека е различен во овој дел од светот, наспроти други делови.”

“Критичен за нашиот екосистем”

За да бидете сигурни, Binance сè уште го гледа USDT како основата на крипто пазарите.

Што се однесува до tether, Веи изјави:

“Ние веруваме дека овој stablecoin, како ентитет, во моментов е критичен за нашиот екосистем, бидејќи нуди алтернатива за инвеститорите да ги инвестираат своите средства во нешто со кое што може да се поврзат”.

Меѓутоа, во последно време, многу инвеститори ги извлекуваат своите средства наместо да ги инвестираат во USDT, а Binance накратко ги прекина повлекувањата на овој stablecoin претходно оваа недела, кога ценовните флуктуации доживеаа трговски отскок.

Веи изјави дека осцилацијата е предизвикана од “невистинити” гласини за Tether, компанијата која издава USDT и има блиски врски со крипто берзата на Bitfinex, иако додаде дека “од наша перспектива, веруваме дека пазарот е секогаш во право”.

Според CoinMarketCap, биткоин-USDT спарувањата сочинуваат повеќе од 14 проценти од глобалниот волумен на тргување на Binance во текот на изминатите 24 часа, покрај 12 проценти од спарувањето на USDT со други популарни altcoins. (Берзата е рангирана на прво место по 24-часовен волумен на тргување ако се исклучат пазарите без надомест и трансакциско фармање, а би била на трето место, доколку таквите занаети се вклучени.)

Сепак, некои се скептични во врска со изгледите за понови, регулаторно-ориентирани stablecoins, за да надоместат од загубите на tether.

Ник Картер, коосновач на Coinmetrics.io и партнер на Castle Island Ventures, тврди дека stablecoins во моментов се користат од страна на трговци на кои им недостасуваат  fiat on-ramps за регулаторна арбитража или сакаат да избегнат контрола на капиталот.

“Не верувам дека трговците ќе ги прифатат регулираните алтернативи, како што е Gemini Dollar-от, кој е издаден против перење пари”, изјави Картер, додавајќи:

“За мене, тие дури и не играат во истиот sandbox.”

Leave a comment