Најголемата ЕТФ компанија на ЕУ се проширува во криптопроизводи

Најголемиот европски трговец со фондови за размена (ETFs) сега влегува во светот на крипто.

Извршниот главен директор на амстердамскиот оператор за брза трговија Flow Traders NV, Денис Дијкстра изјави за Bloomberg во четвртокот дека неговата фирма ги проширува своите трговски производи во берзански хартии од вредност (ETNs) базирани на биткоин и ether.

XBT Provider, компанија со седиште во Стокхолм, која нуди ETF врз основа на биткоин и ether, потврди дека Flow Traders NV “драматично го зголеми” своето тргување со хартии од вредност во текот на последните неколку месеци.

Според Bloomberg, за разлика од големите американски трговски фирми кои во моментов нудат криптовалентни иднини, Flow Traders е првиот што “открива дека купува и продава крипто-белешки наведени на регулирани берзи”.

Во своето интервју  Дијкстра изјави:

“Луѓето ги потценуваат криптовалутите. Тие претставуваат нешто големо, и тоа треба да се регулира многу брзо, бидејќи учесниците на пазарот се многу попрофесионални отколку што мислат луѓето.” Инвеститорите се заинтересирани за инвестиции – знаеме дека се затоа што добиваме барања.”

Додека холандската компанија напредува во крипто-тргување, регулаторите од земјата се претпазливи во овој потег.

Ниенке Торенсма, портпаролка на Холандската агенција за финансиски пазари (AFM), во нејзината изјава рече: “Ние ги обесхрабруваме активностите поврзани со крипто од потрошувачите и од професионалните носители на лиценца”.

“Врз основа на својот новитет и анонимност што крипто потенцијално го нуди, тоа е многу склоно кон злоупотреба. Со оглед на неговата неможност да служи на ветената цел како валута, ние не го сметаме како имотно средство “, продолжи таа.

CoinDesk во март објави дека министерот за финансии, Вопке Хоекстра, издаде писмо до Парламентот за да побара “меѓународен пристап” за регулирање на криптовалутите.

Leave a comment