НАСА објави предлог за блокчејн кој ќе управува со воздушниот сообраќај базиран на HyperLedger

Националната вселенска администрација за аеронаутика на САД (НАСА) предложи блокчејн за управување со воздушниот сообраќај, според еден документ објавен на официјалната веб-страница на агенцијата на 10-ти јануари.

Предложениот систем ќе користи блокчејн со отворен код на кој се вблага со дозвола за да овозможи безбедна, приватна и анонимна комуникација со услугите на воздушниот сообраќај. Во документот се забележува:

“Оваа рамка содржи овластување за сертификати, поддршка за smart contracts и комуникациски канали со поголем пропусен опсег за приватни информации кои можат да се користат за безбедна комуникација помеѓу кој било конкретен авион и кој било конкретен овластен член.”

Инженерскиот прототип на системот, наводно, го користел Hyperledger и покажал дека таквата инфраструктура може брзо да биде распоредена и економски одржувана.

Во декември минатата година, Hyperledger – проект со отворен код, креиран од Linux Foundation и креиран за поддршка на развојот на дистрибуиран ledger базирани на блокчејн, вклучуваше 12 нови членови, вклучувајќи ги и големите фирми како Alibaba Cloud, Citi и Deutsche Telekom.

Според документот, Системот за автоматско зависно надгледување (ADS-B) – кој ќе биде задолжителен до 2020-та година – е предмет на измама на трети лица, бидејќи јавно ги емитува позициите на воздушните летала. Spoofing, објаснуваат истражувачите, е кога се пријавува лажна позиција на авионот.

Истражувачите забележуваат дека спроведувањето на криптографијата е предложено со цел да се адресираат и проблемите со приватност и измама. Понатаму, предлогот ги објаснува тешкотиите на таквите проблеми:

“Најголемиот проблем во повеќето од овие шеми за PKI [Public Key Infrastructure] е тешкотијата за спроведување на јавната клучна рамка на начин што може да се искористи од авионите во лет”.

Според предлогот, решенијата за блокчејн на претпријатието може да бидат практични PKI за авионски апликации. Во документот се вели:

“Предност на овие блокчејн шеми е дека тие овозможуваат имплементација на PKI инфраструктура во која крајните корисници не се обврзани да припаѓаат на ниту една организација, или да се придржуваат кон еден единствен клиент / серверски протокол.”

Во прототипот, Fabric Certificate Authority е вработена за регистрација на лица, издавање, обновување и укинување на Enrollment Certificates. Таквиот систем, според весникот, “ќе им овозможи на системите ADS-B да ги исполнат или да го надминат истото ниво на приватност и сигурност што моментално е предвидено од системи базирани на радари во NAS.”

Leave a comment