Нарко босови, одметнати држави и терористичките групи ги користат банките – може ли блокчејн да ги спречи?

Извештаите од страна на регулатори ги обвинија традиционалните банки за ненамерно помагање на “кралеви на дрога и непријателски нации” – овозможувајќи им да вршат перење пари, да направат сомнителни трансфери и да ги избегнат економски санкции и даноци.

Тоа е проблем што датира со децении. Навистина, една статија во New York Times од 1989-та година проценува дека 100 милијарди долари приходи од продажба на кокаин само во САД завршуваат во рацете на нарко картел во Колумбија. Доаѓањето на електронските жични трансфери беше виновно, со еден политичар кој предупредува: “Банкарите несвесно, несредено и мрзеливо се во соучество со тоа што не успеваат да направат доволно”.

Во 2012-та година, HSBC беше во непријатна ситуација и доби парична казна од речиси 2 милијарди долари, бидејќи не успеа да ги спречи криминалците да ја користат нејзината инфраструктура. Нејзината филијала во Мексико имаше несоодветни контроли за перење пари, а извештајот на Американскиот сенатски комитет ја обвини дека не сака да ги затвори сомнителните сметки. Извештајот, исто така, заклучи дека ги прекршувала строгите правила за деловно работење со Иран, Северна Кореја и Бурма, кои САД ги дефинира како “непријателски држави”. Утврдено е дека две одделенија на HSBC ги менуваат деталите за трансакцијата за да ги отстранат референците на една забранета нација. Згора на тоа, се тврди дека HSBC имал врски со организации кои финансирале тероризам.

Почетокот на финансиската блокчејн технологија ги посочи овие примери – како и неколку други – како доказ дека сегашните регулаторни режими не функционираат како што треба, а усогласеноста е нестабилна. Ivy Network вели дека проверките на know-your-customer (KYC) и know-your-transaction (KYT) на својата платформа имаат потенцијал да бидат подобри од она што банките во моментов ги користат, забрзување на трансакциите без зголемување на трошоците или намалување на транспарентноста.

Онлајн и мобилно банкарство, автоматизирани конверзии на валути и акцент на расчистувањето на трансакции во еден ден се одлични вести за нормални потрошувачи кои сакаат поедноставни плаќања, но понекогаш се рај за криминалците. Ivy Network криптовалутите претставуваат “нова и ветувачка граница за иднината на дигиталните плаќања” – со блокчејн технологија која ќе ја поедностави регулаторната усогласеност и ќе ги спречи големите нарушувања на приватноста од банките во иднина (како и паричните казни што одат заедно со нив.)

FYI: KYC и KYT

Проверките на KYC често се користат за да им помогнат на двете страни во трансакцијата да се осигураат дека се во согласност со регулаторите и да избегнат намерно или ненамерно вмешување во големи финансиски криминални случаи како што се перење пари. За финансиските институции, ова обично вклучува проверка на документите за идентификација на клиенти, проверка на нивното име на црните листи, испитување на нивниот ризик од извршување на кривични дела како кражба на идентитет или перење пари и следење на трансакции за сомнителна активност.

Во меѓувреме, проверките на KYC обезбедуваат збирни детали за поединечни трансакции – осигурувајќи дека се исполнети постојаните финансиски и правни обврски.

Според Ivy Network, може да понуди 74 “know-your-customer ” податоци и повеќе од 120 “know your transaction”. Иако компанијата признава дека криптовалутите се “непознати за многу луѓе и традиционални институции”, таа верува дека транспарентната и темелна природа на блокчејн инфраструктурата може да им даде на сите поголемо внимание.

“Подобри од другите дигитални валути”

Ivy вели дека нуди неколку предности во однос на традиционалните платежни мрежи, покрај ривалските криптовалути. Нејзината инфраструктура овозможува повеќе KYC и КYT податоци да се вклопат во трансакција во споредба со старомодните финансиски институции, што во теорија може да го отежне спроведувањето на нелегалните активности. Во обид да се стигне до овие наследни брендови, стартапот вели дека неговите системи можат да се интегрираат во постојните банкарски системи – и да се вградат во софтвер кој се користи за сметководствени цели.

Од аспект на криптовалути, Ivy Network, предводник на Ivy, верува дека нуди “архитектонски подобрувања” над Ripple, нејзиниот најблизок ривал. Ова е затоа што проверките на KYC и KYT, како и механизмите за спречување на перење пари, не се вклучени во основниот дизајн на Ripple – и во секој случај, таквите податоци не се поврзани со дигиталната валута.

Во првата половина на 2018-та година се одржа настан во кој Ivy издаде свој токен. Гледајќи напред до остатокот од годината, гради мрежа за тестирање во живо и работи на создавање клучни партнерства со финансиски институции заинтересирани за тестирање на својот бета производ. Fiat и крипто конверзии беа пуштени во живо со IvyPay, отворајќи го патот за минимално одржлив производ кој е целосно развиен.

Leave a comment