Москва размислува за “легализирање на крипто трговијата”

Дејствието продолжува да се заплеткува за крипто инвеститорите во Русија – откако официјалниот претставник на Министерството за финансии изјави дека планираат легализирање на крипто-тргувањето.

Според новинската агенција Interfax, заменик министерот за финансии, Алексеј Моисев, изјави минатиот петок: “Владата може да направи крипто легално да се купи и продаде, но да не се користи за плаќање”.

Моисев, исто така, додаде дека Москва е подготвена да “разговара за можноста за организирање на берзи и крипто продажби”.

Сепак, заменик-министерот за финансии, ја остави вратата отворена за сите видови опции, почнувајќи од трговија до можен неуспех на овој план. Тој изјави:

“Сега треба да утврдиме со колкава количина на криптовалути граѓаните ќе можат да тргуваат. Постои опсег што се протега од целосна забрана до неограничени набавки.”

За руската крипто-заедница можеби најпозитивен дел од изјавата на Моисев беше потврдата дека централната банка на земјата моментално е во преговори со Министерството за финансии по ова прашање. Шефот на Централната банка, Елвира Набиулина, поранешен помошник на Владимир Путин, се смета за еден од водечките крипто-скептици во земјата.

Моисев изјави дека тој исто така разговарал за предложената крипто легализација со Руската Федерална служба за безбедност.

Чекањето продолжува за претстојниот пакет за крипто закони во Русија, при што парламентарците минатиот месец го одложија второто читање на три закони, тврдејќи дека водичот за борба против перењето пари и тероризмот на Работната група за финансиска акција (FATF) предизвика проблем при донесување на законите.

Минатата недела, Руските финансиски лидери, исто така, тврдеа дека ќе ја затворат вратата за претстојната крипровалута Libra  на Facebook.

Leave a comment