Монголија: Централната банка дава дозвола за издавање на првата дигитална валута

Најголемиот мобилен телекомуникациски оператор во Монголија стана првиот лиценциран ентитет во земјата кој издаде сопствена дигитална валута. Ова е според извештајот на официјалниот државен медиум Montsame  во петокот, 28-ми септември.

На финансиската рака на Mobicom Mobifinance сега и е дозволено да издаде е-валута, наречена “Candy”, за инвеститорите, потврдува Montsame. Директорите добија формална дозвола на церемонијалниот настан во седиштето на Банката на Монголија во петокот.

Коментирајќи во врска со постигнувањето, кое се случува околу пет месеци откако централната банка одобри формална регулатива за дигитална валута, извршниот директор на Mobicom, Тацуја Хамада искажа позитивен став околу идната улога на валутата во економијата.

“Како што дигиталните валути почнаа да циркулираат, банкоматите и картички ќе станат минато”, беше цитиран Монтсаме.

Според плановите за дигитална валута, изнесени од страна на централната банка во април, “регулативата дефинира кој ќе учествува во дигиталниот систем на валути и како, процесот на добивање дозвола, права и обврски на клиентите и давателите на услуги”.

“Исто така, се очекува да го поддржи понатамошниот развој на FinTech технологијата и платниот систем”, изјави Монсаме во тоа време.

Candy веќе постои како целосен екосистем за Монголските потрошувачи, кои можат да ја користат дигиталната валута за да платат за разни стоки и услуги во голем број бизниси.

Leave a comment