Може ли да креирам моја криптовалута?

Може ли да креирам своја криптовалута? Секако! Вие дури и не треба да бидете програмер за да креирате своја сопствена криптовалута. Природата на криптовалутите со отворен код ја прават релативно лесна задача.

Како да креирате своја сопствена криптовалута?

Многу постоечки блокчејни платформи може да ви помогнат да креирате сопствена криптовалута – како монета за заедницата, шега, вистинско решение за реалниот свет или за која било друга причина. Можете лесно да испратите своја монета или токен преку:

Ако не сакате да бидете зависни од некоја од овие платформи, или тие не ја нудат функционалноста што ви е потребна, можете да се обидете да изградите свој блокчејн од нула.

Се разбира, вториот пристап е многу посложен и бара длабинска обука, вештини за кодирање / програмирање и фундаментално разбирање на технологијата.

Што е потребно за да се направи криптовалута?

Во случајот на платформи, често не многу. Тие го прават создавањето на криптовалути толку лесно како што е пополнување на веб-форма: само наведете име, колку пари ќе ви требаат и уште неколку други детали, и конечно ќе ја имате – своја криптовалута!

Можете да ги најдете повеќето постоечки блокчејни со отворени кодови  на GitHub. По добивање на код, можеби ќе сакате да направите промени во него за да бидете сигурни дека истиот ви овозможува да ја исполните целта на вашиот проект.

Имајте на ум дека ако користите воспоставен блокчејн, вашата монета е исто така посигурна од самиот почеток и може да има корист од дополнителните вградени функции.

Ако се прашувате “како да креирате моја сопствена криптовалута од нула”, таа вклучува изградба на дистрибуиран ledger кој бара многу работа. Сепак, исто така, ќе ви даде повеќе слобода и контрола над вашата монета, ledger-от и нејзините карактеристики. Исто така, можете да одберете да одвоите еден од веќе постоечките проекти на блокчејн на отворен код со менување на некои од неговите правила за да одговараат на вашата цел.

Иако, треба да имате предвид дека одделувањето на проект не го копира целиот негов екосистем и засегнатите страни заедно со кодот. Ќе треба да ги откриете стимулациите и да создадете функционален екосистем за да може сето тоа да функционира. Повеќето нови криптовалути се во основа безвредни, особено ако не постои никој друг освен вие да ги проверувате трансакциите.

Компании кои можат да создадат криптовалути за вас

Зголемената побарувачка за блокчејн базирани услуги предизвика раст на фирмите и услугите кои создаваат и одржуваат дистрибуирани ledger за други. Таквите бизниси се нарекуваат “blockchain-as-a-service (BaaS)” компании.

Тие нудат различни решенија ориентирани кон блокчејн за различни деловни потреби. Некои од нив можат да направат конкретно за вас специјализиран блокчејн, додека други можат да предложат сопствена инфраструктура и сродни решенија.

Некои од најпопуларните BaaS компании се:

  • Amazon Web Services (AWS)
  • Blockstream
  • Chainzilla
  • Chainmakers
  • LeewayHertz
  • Microsoft Azure
  • IBM blockchain

Ако вашиот проект е сериозен, подгответе се за повеќе предизвици. Одржувањето на успешен проект е потешко отколку да се започне истиот. Одржувањето може да бара понатамошно кодирање, тимска работа, мрежа на компјутери и инвестиции во продажба и маркетинг ако сакате вашата монета да стане позната и употребена.

Leave a comment