Мајк Новограц: Биткоин ќе биде дигиталното злато, “Суверенитетот треба да чини многу”

Мајк Новограц, поранешен партнер на Goldman Sachs и основач на крипто трговската банка Galaxy Digital, тврди дека Биткоин (BTC) зазема уникатно место во сферата на криптовалутите. Новограц ги дал овие изјави за време на интервју за Bloomberg TV на 13-ти февруари.

Размислувајќи за пролиферацијата на крипто средствата, од кои многумина се обидоа да се борат со функцијата на Битковин (BTC) како складиште на вредност, Новограц тврди дека:

“Има 118 елементи на периодниот систем, а само едно злато […] Биткоин ќе биде дигитално злато, место каде што имате суверени пари, тоа не се американски пари, тоа не се кинески пари, тоа се суверени. Суверенитетот чини многу, и треба да е така.”

Новограц, иако не дава објаснување за сингуларноста на Биткоин, предложил дека додека блокчејнот во принцип нуди пообемен систем за безбедна размена на вредност, не сите криптовалути треба да се потпрат на нејзината максимална безбедносна потенција. За разлика од дигиталното злато, помалку вредни, трансакциски крипто можат да сторат подобро, посочува тој, за да ја сменат безбедноста за подобрувања во ефикасноста.

Биткоин, кој неодамна ја достигна точката од 3,400 до 3,600 долари, се приближуваше накај дното, тврдеше Новограц, и лесно има потенцијал да оди повисоко. Цитирајќи 8.000 долари како изводлива средна цена, Новограц сепак сметал дека “ние нема да избалансираме назад”.

Размислувајќи за долготрајната крипто-зима, Новограц потсети дека изминатата година покажа “колку болни дупнатите bubbles можат да бидат”. Сега кога малопродажната треска се намалуваше – и со тоа, надуеното вреднување на илјадници дигитални средства – претприемачот предложи дека индустријата како целина е подготвена да подлежи на структурни промени, од “револуција водена од народот до институционалната револуција”.

Новограц истакна дека критичната инфраструктура за институционалните инвеститори да се чувствуваат удобно со крипто постепено си доаѓа на своето место – иако привремено е забавена поради неодамнешното исклучување на владата на САД. Досегашните решенија за сопственост од Њујоршката берза (NYSE) Bakkt платформата на операторот ICE и бизнисот за дигитални средства на инвестицискиот гигант Fidelity укажуваат на институционалниот слив “само што започнал”, изјави тој.

Додека традиционалните финансиски институции како Fidelity почнуваат да влагаат во крипто сферата, фирмите ветерани од оваа индустрија, како што е крипто берзата Coinbase, исто така, воведоа свои решенија за задржување за институционалните клиенти.

Перспективата на Новограц се дели со основани аналитичари, како што е Холандската ревизорска фирма KPMG со седиште во Холандија, која минатата есен тврдеше дека институционализацијата е “неопходен чекор за крипто да создаде доверба и скалабилност”.

Leave a comment