Мајкрософт ги поврзува своите главни производи со блокчејн

Пред три години, Microsoft Azure беше првиот што го доведе блокчејн на cloud. Сега тие ја поврзуваат технологијата со сè друго.

Софтверскиот гигант тивко гради мостови меѓу блокчејн услугите и други, широко користени инфраструктури и платформи, како што се Office 365 Outlook, SharePoint Online, Salesforce, Dynamics 365 CRM Online, SAP, па дури и Twitter, според Мет Кернер, генерален менаџер на Microsoft Azure. Идејата е да им се овозможи на клиентите на Microsoft да ги пренесат своите податоци од овие платформи во cloud-от, а потоа од таму на блокчејн.

Зошто? Во прилог на најчесто наметнатата ефикасност на блокчејн, една од помалку дискутираните придобивки од дистрибуираната ledger технологија (DLT) во cloud-enviroment како Azure, според Microsoft, е тоа што ги собира податоците од повеќе компании во стандардизиран формат. Потенцијалот да ги искористи податоците за сите видови на увид потоа станува неограничен, смета компанијата.

Оттука, компанијата интегрира алатки како што се Microsoft Flow и Logic Apps – кои нудат стотици конектори за илјадници апликации – во Azure Blockchain Workbench, услуга што започна во мај за да го олесни создавањето на блокчејните апликации (Workbench во моментов има Proof of Authority  конфигуриран како консензусен протокол).

Сето тоа е дел од еволуцијата на Big Data, објасни Кернер. Пред блокчејн, тој посочи, cloud computing им овозможи на одделенијата во рамките на истата компанија да се пробијат од нивните силоси на податоци и да соработуваат на хетерогени збирки на податоци, зголемување на smarts преку машинско учење (ML) и вештачка интелигенција (AI).

“Блокчејн го овластува следниот чекор – овозможувајќи единствен, автентичен набор на податоци споделен помеѓу партнери. Ова веќе го подобрува начинот на трансакции”, изјави Кернер, додавајќи: “Ние веруваме дека истото ќе важи и со аналитиката на податоци.”

Многумина ќе тврдат дека податоците сега се највредниот природен ресурс на планетата. Додека трката за докажување која е најдобрата анализа на податоци се забрзува, фирмите кои се развиваат единствена цел им е да структурираат и форматираат податоци за водење на алгоритми за AI.

Но, со enterprise блокчејн, добивате структуриран и форматиран податочен дел фрлен бесплатно, како што Кернер изјави дека многу Azure клиенти го откриле истото.

“Она што го прави блокчејн е создавање на повеќепартиски бизнис процес, кој не е поврзан со мејлови, телефонски повици, табеларни пресметки и се состои од единствен систем со единствен поглед на податоците на кои сите учесници можат да се потпрат и да имаат доверба”, рече тој.

Гледајќи напред, Кернер вели дека донесувањето на огромни количини на неструктурирани и поткрепени податоци во контекст каде што може да им се влијае, па дури и да се поделат, би предизвикало експоненцијални промени. Тој изјави:

“Дури и најжестоките конкуренти можат да влезат и да остварат корист од тој систем и да најдат нови приливи на приход.”

Преземање на IBM

Добар пример на Azure балансирани и поврзани компоненти во една голема и сложена производна средина е Insurwave, што го поедноставува поморското осигурување за превоз на производите носени од Maersk.

Платформата е изградена со користење на R3 Corda платформата со помош од EY и Guardtime и сега е во комерцијално производство со осигурителни компании како Willis Towers Watson, XL Catlin и MS Amlin.

Insurwave, кој го следи товарот и ги прилагодува премиите за осигурување во реално време, ги споредува сите видови на податоци, вклучувајќи ги internet of things (IoT), температурите, до тоа дали бродот ќе удри во бура или ќе влезе во воена зона или област силно населена со пирати итн. Откако овие податоци се делат на блокчејнот, Power BI, алатка за анализа на бизнис-аналитики на Microsoft, може да се искористи за да се согледаат информациите за испораките, изјави Кернер.

Понатаму, Рикардо Кореиа, управен директор и шеф на за партнерство на R3, изјави дека нивниот однос со Microsoft е многу подобар од тоа Azure да биде стандарден префериран cloud на Corda.

Кореира посочи на интегрирање на Corda во модули во пазарот на Azure.

“Ова му овозможува на Corda да се вклучи во повеќе различни можности, вклучително и Azure SQL, активен доменски сервис за управување со пристапот на идентитетот и key vault за управување со клучот”, изјави тој.

Дел од ова е веќе поставено поради Insurwave, со подлабока интеграција, која исто така се случува во голем број на случаи на употреба. ПО значајните ги вклучуваат webJet blockchain, кој има за цел да ги усогласи хотелите и другите туристички аранжмани на еден единствен ledger, а беше цитиран од CTO на RTO, Ричард Браун како пример на тоа како Corda се протега надвор од мејнстрим финансиите.

Можноста за следење на предмети во реално време и споделување на нештата како што се податоци од IoT со користење на блочејн, го направи глобалниот ланец за трговија и синџир на снабдување водечка светлина во однос на домените. Од стратешка гледна точка, Insurwave ја оспорува кандидатурата на IBM за глобална трговска доминација, која, исто така, го има Maersk во позиција на предводник, ако може така да се каже.

IBM отворено изјави дека ова е целта број 1. Сепак, Correia изјавија дека Microsoft исто така прави свој белег во синџирот на снабдување – можеби со малку помалку фалење. “Тоа е во нивна корист, бидејќи и тие имаат многу големи синџири на снабдување со голем број на нивните продукти”, изјави тој.

Во однос на понудата на блокчејн како услуга, IBM се залагаше за Hyperledger Composer во изминатите неколку години. Меѓутоа, може да има некои прашалници околу дизајнот на Composer, барем од перспектива на IBM.

Кернер од Azure беше тактично рамнодушен за конкурентските организации на Мајкрософт, додавајќи дека сè е изградено со поглед кон овозможување на конзорциум кој не припаѓа исклучиво на Azure.

“Мора да биде отворен. Секој значаен конзорциум ќе има членови кои имаат различни избори што ги направиле околу cloud провајдерот и со кого тие избираат  да работат”, рече тој.

Leave a comment