Малтa и Италија издадоа заедничко предупредување за потенцијална нелиценцирана крипто берза

Малта ги предупреди граѓаните за нелиценцирана крипто берза на нејзиниот домашен пазар. Регулаторите наредија платформата да престане да работи во известувањето од 5-ти декември.

Наведената платформа, OriginalCrypto, прво го сврте вниманието на Италијанските официјални лица, кои беа загрижени дека можеби нема да имаат потребна лиценца за нудење на овластени “инвестициски услуги и активности”.

Сопственикот на платформата, SolutionsCM Ltd., сега е под лупа од двете земји, при што Малтешкиот орган за финансиски услуги (MFSA) го споделува предупредувањето од Италија:

“The Commissione Nazionale per le Società e la Borsa (CONSOB) – Националната комисија за општествена сопственост, нареди следните компании да престанат со кршење на член. 18 од Италијанската Законодавна уредба бр. 58/1998, која се состои од обезбедување на неовластени инвестициски услуги и активности за Италијанската јавност извршена од SolutionsCM Ltd. преку веб-сајтот www.originalcrypto.com.”

Како што честопати известуваат медиумите, Малта се обидува да стане една од најрелевантните држави во светот во врска со крипто и блокчејн технологијата.

Како дел од својот обид да се трансформира во таканаречениот “Blockchain Island”, разните регулаторни реформи ги придружуваа MFSA договорите со индустриите, вклучувајќи ги и големите берзи како што се Binance и Huobi.

OriginalCrypto останува далеку од овие легитимни активности, сепак, извори предупредуваат за можната “измамна” шема претходно оваа година.

“Претставувајќи ја нивната платформа како финансиско посредништво за криптовалути, OriginalCrypto.com создаде умен маркетиншки пристап за промовирање на нивните нелегални инвестициски услуги за потрошувачите ширум светот”, напиша сајтот за мониторинг ScamBitcoin во февруари.

Според истрагите на сајтот, OriginalCrypto направил сомнителни тврдења за неговото поставување, вклучувајќи го и управувањето со матичната компанија со седиште во Бугарија “Bali Limited Ltd”.

“Ние не можевме да најдеме докази за поддршка на тоа дека “Bali Limited Ltd” е вистинска корпорација”, предупредува сајтот:

“Покрај тоа, наводна корпоративна адреса обезбедена за “Bali Limited Ltd” не се чини дека е фактичка физичка адреса и се пресметува како варијанта на нивната објавена адреса.”

На почеток на месецов одлуката на Американската држава Охајо за прифаќање на криптовалути како начин на плаќање на даноци, го привлече вниманието на главните медиуми откако се инволвираните службеници не беа свесни за измамите што ги погодија претходните вакви напори на друго место.

Leave a comment