Малтешкиот премиер ги советува ОН дека крипто е “неизбежната иднина на парите”

Премиерот на Малта, Џозеф Мускат, изјави дека криптовалутите се “неизбежна иднина на парите” и дека блокчејнот може да потикне потранспарентно и правично општество. Премиерот ги даде своите забелешки во говорот упатен до општата дебата на 73-тата седница на Генералното собрание на ОН на 27-ми септември.

Мускат направи пример за трансформативно, политичко влијание на пионерските технологиите, велејќи дека оние кои “ја спаруваат новата дигитална економија со нова држава – дигитална држава”, ќе бидат најдобро подготвени да “создадат општество кое оди сигурно кон иднината” :

“Блокчејн ги прави криптовалутите неизбежна иднина на парите, потранспарентна, бидејќи тоа им помага да ги филтрираат добрите бизниси од лошите бизниси. Но, овие дистрибуирани ledger технологии може да направат многу повеќе.”

Премиерот тврди дека ledger (DLT) – од кои еден од нив е блокчејн- ќе го трансформираат спектарот на политички, граѓански и корпоративни системи. Нивниот потенцијал за решавање на “децениските проблеми” беше поттик за Малта да “се постави себеси како блокчејн остров”, изјави тој, тврдејќи дека островот е “прва јурисдикција во светот која ја регулира [технологијата]”, вадејќи ја од “правен вакуум”.

Премиерот на Малта предложил DLT да обезбеди “дека никој нема да биде лишен од нивниот легитимен имот поради компромитираните податоци”, дека корпорациите “стануваат поодговорни кон своите акционери” и дека “се движат од собирање информации за нивните граѓани до регулирање на животната средина во која што граѓаните веруваат во справувањето со нивните податоци”.

Во здравството, DLT би значело дека пациентите “имаат вистинска сопственост врз нивната медицинска евиденција”, рече тој, и ќе ја направат администрацијата посилна и ефикасна, со широки последици – блокчејн системот може, на пример, “да потврди дека хуманитарната помош ја постигнала нејзината наменета дестинација”.

Сепак, премиерот го препозна отпорот што може да се среќава од таквите нови технологии, истакнувајќи дека:

“Постојат предизвици во оваа брза и очигледна транзиција кон дигиталната економија и општество. Овие предизвици имаат врска со самата природа на концептите за кои верувавме дека ќе останат со нас засекогаш […], но решенијата не доаѓаат со затворање на вратите.”

Тој сугерираше дека иако “антагонистичките ставови” можеби имаат своја привлечност како краткорочна стратегија за политичарите, да се спротивстават на технолошките промени ќе бидат исто “миопични како оние што се залагаат за коњски коли што не треба да се заменат со автомобили”.

Како што претходно беше објавено, силната репутација на Малта дека има цврста и транспарентна крипто-регулаторна клима доведе до тоа неколку лидери на крипто-индустријата да ги пренесат своите операции на островот. Крипто-платформата Binance првпат објави дека во март го преселува своето седиште таму – OKex и BitBay се други две кои го следат истиот пример.

Во јуни, Малтешкиот парламент одобри три закони поврзани со DLT и крипто, кои ја консолидираа кандидатурата на островот да остане на чело на блокчејн иновативноста.

Leave a comment