Малта се истакнува помеѓу пријателско-настроените блокчејн јурисдикции

Меѓу неколкуте пријателско-настроени јурисдикции низ целиот свет, Малта се издвојува со можеби најпродуктивната регулаторна агенда.

Како доказ за нејзиниот успех, европската островска држава привлече неколку десетици блокчејн-бизниси, како што се крипто-берзата Binance и платформата за извлекување на финансиски средства Neufund. Една неодамнешна студија на Морган Стенли покажува дека Малта се етаблира како место број 1 за крипто-тргување.

Малта ова го постигнала делумно со отстранување на регулаторната несигурност. Исто така, за разлика од другите јурисдикции, малтешките законодавци сфаќаат дека блокчејнот е многу повеќе од само криптовалута. И Малта не се опушта во привлекувањето на бизнис, што може да се каже за Цуг, Швајцарија – чија лабава интерпретација на она што претставува непрофитабилно привлече многу крипто-компании, кои се собраа во името на социјалното добро за да го прикријат американскиот закон за хартии од вредност.

Наместо тоа, Малта пишува закони за утрешната економија, наместо да се обидува да ги наметне вчерашните правила врз неа. Невиден начин на кој законски ги признава паметните договори и DAOs.

Малта создаде една правна рамка претходно оваа година, која ги дефинира DAO (Децентрализирани автономни организации) како нов вид на правен субјект наречен “Технолошки аранжмани”. До ново усвоениот нацрт-закон за технолошко уредување и законот за иртуелни валути ќе има и ново регулаторно тело: Управата за дигитални иновации (MDIA). Затоа што зошто MFSA (малтешкиот еквивалент на Комисијата за хартии од вредност и за хартии од вредност на САД) да ги надгледува бизнисите со блокчејн ако се потребни нови компетенции?

Наместо да издава лиценци, за одлики кои беа воспоставени уште пред децении, MDIA ќе го ревидира кодот на паметни договори. И во некои случаи, MDIA ќе утврди дали бизнисот има право да добие лиценца или не само врз основа на кодот.

Исто така, MDIA ќе биде задолжена за ревизија на кодот на DAOs и им се доделува титулата на “Технолошки аранжман”. Може да се мисли на технолошки аранжман како нешто слично на друштво со ограничена одговорност. Тоа е правна архитектура која дава права и обврски на DAO само како регистрирана компанија. Главната разлика, сепак, е дека DAO работи без раководен надзор.

Таквиот правен аранжман никогаш порано не постоел и на тој начин предизвикува многу отворени прашања. “Задачата не беше ограничена само на создавање на вештачки статус на правно лице, ние исто така требаше да анализираме како оваа технологијата се појави и да предвидиме како може да се развива”, рече експертот за малтешки fintech и експерт за блокчејн Абдала Каблан кој ја советува владата и напиша дел од законодавството. Тој додаде:

“Идејата беше да се натера јавноста да се освести и да сфати дека може да биде корисно за општеството како целина да се признае дека технолошкиот аранжман навистина може да функционира подобро и посигурно ако имал правно лице што би дозволило да ги земе предвид сите права и поправки во случај на финансиска или дури “физичка” штета, на сите оние околу неа. “

Дали бизнисот може да добие дозвола од MDIA се одредува преку “тестот на финансиски услуги”. Тестот се осврнува на тоа дали финансискиот производ или бизнисот спаѓаат во рамките на Европската MIFID рамка. Ако не, тогаш MDIA е задолжена за лиценцирање на бизнисот и ревизорскиот код. Кодексот е ревидиран од надворешни страни за да се избегнат потешкотиите, бидејќи земјата очекува прилив на претпријатија кои аплицираат за лиценци преку MDIA.

Права за роботите

Надвор од крипто-заедницата, законот има некои неверојатни импликации за општеството: сценарио во кое автономните роботи потенцијално можат да работат како правни лица.

Размислете за ова: DAO може да ги направи истите работи што може да ги направи корпорацијата, но наместо резолуции за акционерите или управувачки акции, одлуките се донесуваат и извршуваат од страна на вештачката интелигенција и паметните договори.

Според предложениот статут, малтешкиот DAO инкорпориран како технолошки аранжман може на пример, да купи недвижен имот во друга земја на ЕУ, исто како и секое друго правно лице. Понатаму, DAO може да токенизира нешто од нејзината сопственост како акции или хартии од вредност и да ги продава на децентрализирани платформи за размена на други  DAO, компании или инвеститори направени од месо и крв.

Одеднаш, ќе имаме свет во кој луѓето и софтверот се и правни лица.

Во моментот кога законот ќе биде донесен во јуни, малтешкиот DAO може законски да стекне земјиште во сите други 27 земји-членки на ЕУ. Поради спогодба со ЕУ, земјите-членки се должни да го признаат постоењето на правни ентитети или правни лица од други земји-членки.

На пример, Германија или Франција не може да им забрани на роботи, AI или софтвер да зграби некој врвен недвижен имот или да склучува друг бизнис договор. Дополнително, Унијата не може да ги избрише правните лица или ентитети од своите земји-членки.

Модел за ЕУ

Враќајќи се наназад, Европската унија во моментот нема конкретна законска рамка која ги регулира активностите поврзани со блокчејн, но европските регулатори се склони да ги изгубат регулативите на ниво на ЕУ.

Малтешкиот  sandbox служи како пример за овие регулации во Европа и остатокот од светот. Резултатот од оваа авантура најверојатно ќе влијае на одлуките на пратениците на ЕУ.

Меѓутоа, ова покренува интересно прашање: дали Малта ќе го задржи својот статус како “блокчејн остров” откако Брисел ќе усвои слични политики?

Ние мислиме дека дефинитивно. Надвор од законот, земјата работи на создавање на целиот блокчејн екосистем. Ова ги вклучува новите програми и одделенија на универзитетите, како и соработничките простори насочени кон воведување блокчејн во компаниите.

Земјата, исто така, размислува и за реформирање на банкарскиот сектор за да им помогне на повеќе крипто-пријателски банки за основачите. Овие потези не можат лесно да бидат копирани од други регулатори, бидејќи таков екосистем расте природно и е поодржлив.

“Дури и најхрабрите проекти, поврзани со технологијата или не, бараат соодветна средина за да се ојачаат и да се зголемат, и ние сме решени да ја нудиме таквата средина во Малта”, рече Силвио Шембри, малтешкиот џуниор министер за финансиски услуги, дигитална економија и иновации.

Како заклучок, во споредба со другите земји, Малта цврсто се етаблира како блокчејн центар (погледнете ја оваа карта со цел да го видите и следите статусот на други крипто-пријателски јурисдикции низ светот). Но, со своите смели потези, Малта ја поттикнува итно потребната европска дебата за тоа како треба да се регулираат новите технологии.

Leave a comment