Курсот “Satoshi Way” како крипто подготовка за девелопери во Украина

Украинскиот крипто бизнис-сектор одлучи да одговори на дефицитот на девелопери во оваа област. Неколку компании, здружението во оваа индустрија и образовната организација се здружија за организирање на професионален курс кој ќе ги научи студентите како да креираат решенија со користење на криптотехнологиите.

Победа за сите учесници

Шест компании, вклучувајќи голем број на истакнати крипто платформи, блокчејното здружение на Украина (BAU) и Украинската национална IT фабрика (UNIT) се зад овој образовен проект. Нивниот прв Blockchain Hub Academy курс веќе започна и во следните четири месеци ќе ја подготви првата група од 30 студенти кои ќе ги преземат предизвиците со кои се соочува крипто индустријата во нивната земја. Цитиран од Forklog, заменик-претседателот на BAU Виталиј Буљчев коментираше:

“Целта на иницијативата е да се подготват технички специјалисти за крипто индустријата… Ова е една од ретките сегменти каде што брзо растечката индустрија нуди многу можности за монетизација на знаењето, истовремено давајќи чувство на задоволство од создавањето вредност, каде што производите се отворени за светот и сите се градежниот материјал во основата на новата парадигма на економските односи.”

Буљчев, исто така, истакна дека во Украина “има луѓе кои сакаат да научат и постојат носители на уникатно знаење”. Според неговите зборови, тоа е “ситуација која е победничка за сите засегнати страни”.

Едукативната програма е развиена со учество на експерти од големите Украински компании кои работат во крипто-просторот, како што се Distributed Lab, Pandora Boxchain, Kuna Exchange, Remme, Atticlab и Blocksoftlab. Таа се заснова на peer-to-peer пристапот на UNIT, што значи дека нема да има предавачи.

Студентите да научат да креираат паричници и smart contracts

4-месечниот курс е поделен на два сегмента. Првиот дел наречен “Satoshi Way” е фокусиран на биткоин и основните дистрибуирани ledger технологии поврзани со првата криптовалута. Вториот, насловен ” Post-Satoshi Era”, ќе го покрие целиот спектар на сродни технологии и случувања кои се појавија по Биткоин.

За време на курсот, студентите ќе научат како да креираат крипто паричници, smart contracts и како да работат со различни протоколи. Тие исто така ќе се здобијат со знаење во криптографијата и теоријата на игри. По завршувањето на програмата, учесниците ќе имаат потребна експертиза и вештини за да развијат сопствени блокчејн решенија.

И покрај тоа што има релативно развиен крипто сектор, Украина допрва треба да усвои посветени регулации и да ја легализира индустријата. Голем број на нацрт-закони се поднесени во парламентот на земјата од падот во 2017-та година, но законодавството сé уште чека одобрување од Врховната Рада.

Во октомври 2018-та година, новиот регулаторен концепт беше објавен од страна на Министерството за економски развој и трговија. Во документот се наведува дека Украина треба целосно да ги легализира криптовалутите и поврзаните деловни активности во текот на следните три години.

Според извештајот објавен минатата пролет, дневниот обем на тргување на дигитални монети со Украинската гривна надминува 1,9 милиони долари. Друга студија објавена во декември процени дека Украинците тргуваат околу 775 милиони долари во криптовалути на годишно ниво.

Leave a comment