Крипто ja заострува својата игра против перењето пари, додека банките сè уште се казнуваат поради непридржување

Во 2018-та година, едвај еден месец помина без службено лице во финансиска институција или владин оддел, повикувајќи крипто да ги расчисти своите дејствија. Само во последниот квартал од годината, Одделот за финансии на САД, Канадскиот парламент и Руската федерална служба за финансиско следење, ги повикаа или ги најавија воведувањето на законите за спречување на перење пари (AML) за криптовалути, а сите тие потези на (забележливо погрешната) претпоставка дека криптовалутите се примарен рај за криминалците, кои ги користат или како медиум за размена на недозволени добра или како средство за криење (т.е. перење) на изворот на валкани пари.

Меѓутоа, кога Американската регулаторна управа за финансиска индустрија (FINRA) наплатила парична казна од 10 милиони долари на 26-ти декември за неуспех  да се испочитува овој закон за AML, а оваа казна всушност не била наменета за крипто-берза или било каква крипто-поврзана деловна активност. Наместо тоа, таа отиде во Morgan Stanley, 38-та најголема банка во светот (и шестата најголема во САД). За секој кој некогаш забележал чисто изобилство на вести за очигледниот проблем на крипто врската со перењето пари, ова може да дојде како шок, но подлабоката инспекција на поновата историја открива дека традиционалниот финансиски свет, всушност, има исто толку сериозен проблем.

И она што е особено интересно во врска со прашањето за перење пари е дека, додека индустријата за криптовалути брзо ги заострува сопствените кодови и однесување, воспоставената финансиска индустрија сѐ уште се чини дека е заглавена на плато на основната незаконитост, и покрај нејзината многу супериорна позиција и ресурси. Навистина, крипто берзите сè повеќе ги следат правилата за Know Your Customer (KYC) и AML, додека се формираат нови трговски тела со цел да се направат насоки за саморегулирање на крипто индустријата. И во ревност на индустријата да стане целосно легитимна и сигурна карактеристика на глобалниот економски свет, таа би можела да го научи претходно постоечкиот банкарски сектор за неколку работи.

Morgan Stanley, Deutsche Bank, Société Générale, UBS и така натаму..

Како што објавија од Reuters, FINRA наплатиле парична казна од 10 милиони долари на брокерската рака на Morgan Stanley за долготрајни неуспеси во системот за известување за АМЛ. Помеѓу јануари 2011-та и април 2016-та година, автоматизираниот систем за следење на Morgan Stanley не успеа (заради непозната причина) да добие витални информации за клиентите и податоци од другите системи на банката, со што го спречи да биде во состојба целосно да го следи движењето на “десетици милијарди долари “(според Reuters) во валутни трансфери и банкарски конекции.

И покрај тоа што овој пропуст е уште полош за Morgan Stanley, FINRA дозна дека банката станала свесна за недостатоците во системот за следење уште во 2015-та година, но всушност не почнала да презема мерки за решавање на овие прашања до февруари 2017-та. FINRA исто така утврди дека, и 2013-та година, Мorgan Stanley не успеа “разумно да го надгледува” трансферот од 2,7 милијарди акции, нешто што треба да се направи за да се осигура дека обемот на тргувањето со таквите акции не бил инфлатиран. И, наводно, Мorgan Stanley одбиле да ги оспорат двете обвиненија, при што банката едноставно наведува: “Задоволни сме што го решивме ова прашање од пред неколку години”.

Ваквите прекршувања веќе ја претставуваат некрипто финансиската индустрија во лошо светло, но ако има било какви сомневања дека некриптовиот свет не е повеќе во согласност со AML отколку крипто-светот, бројни други епизоди во текот на 2018-та година ќе го докажат тоа. На пример, во ноември, Резервната банка на Индија (RBI) издаде парична казна од 30,10 милиони рупии (околу 420.000 американски долари) на Deutsche Bank, која не успеа да ги почитува регулативите на Indian KYC и АМL. Исто така во ноември, Француската банка Société Générale се согласи да плати казна од 95 милиони долари, со цел да ги реши трошоците за тоа дека ги прекршила регулативите на AML на САД, нацрт-закон што вклучува уште поголем трошок од 1,34 милијарди долари за кршење на Американските трговски санкции како тие против Куба , Иран и Либија.

Покрај тоа, во декември, финансискиот регулатор на Латвија наплати 1,2 милиони евра на BlueOrange банка за непочитување на AML, додека FINRA наплати парична казна од 5 милиони американски долари за слични прекршувања. И во август, Кинеската централна банка, Народната банка на Кина, казни пет финансиски институции од 100.000 до 250.000 долари за непочитување на законите за AML, вклучувајќи ги и Ping An Bank, Shanghai Pudong Development Bank и Bank of Communications.

Со оглед на тоа што овие парични казни биле наметнати само во втората половина од 2018-та година, тешко е да се тргне сомневањето дека традиционалната финансиска индустрија има сериозен проблем со перењето пари. И ова всушност е повеќе од сомневање, бидејќи во септемврискиот извештај објавен од страна на компанијата за финансиски услуги со седиште во Ирска наречена Fenergo, откривме дека во изминатите 10 години биле земени големи парични казни од 26 милијарди долари од светските банки како резултат на неусогласеност со AML и KYC прописи. Коментирајќи во извештајот, директорката на Fenergo за глобална регулаторна усогласеност, Лаура Глин, изјави дека проблемот не е ограничен само на одредени земји или банки, туку е глобален по обем:

“Досега, фокусот на регулаторите беше на пазарите во САД и Европа, но сега сме сведоци на тоа дека регулаторите на пазарите во Азија и на Блискиот Исток  стануваат проактивни во нивните надзорни напори”.

Kрипто и AML

За разлика од она што се чини дека е ендемичен проблем во традиционалната финансиска индустрија, односот на крипто со АML легислативата е видливо помалку чест. Пред сè, имало многу помалку парични казни за прекршувања на AML и KYC, при што крипто берзите прави многу помалку за да го привлече вниманието на властите отколку големите меѓународни банки. Освен 110.000.000 долари за цивилна парична казна од FinCEN од Руската берза BTC-е во јули 2017-та година, а обвинението од 700.000 долари, исто така, побарано од FinCEN кон Ripple во мај 2015-та година, немаше високи профитни парични казни за крипто берзи и платформи како резултат на непочитување на AML.

Се разбира, допрва треба да се спомене дека крипто берзите го поминале најголемиот дел од својот животен спан надвор од надлежноста на регулаторите одговорни за спроведување на AML. Сепак, она што вреди да се истакне овде е дека откако владите и финансиските регулатори први почнаа да се удираат по гради за крипто и перење пари, берзите и платформите одма се потрудија да се потполно усогласени со сите важечки прописи.

На пример, Coinbase е регистриран Служба за парични услуги со FinCEN од 2013-та година, што значи дека тој е предмет на AML упатства повеќе од пет години. И откако се регистрираа, повеќето од главните берзи што работат во САД го следеа примерот, вклучувајќи ги Bitstamp, CEX, Huobi US (HBUS), Bittrex, Poloniex, bitFlyer, itBit, Gemini, Gatecoin, Kraken и OKEx. Таквата регистрација покажува дека, спротивно на какви било лоши репутации крипто може да се стекна во јавноста, индустријата е сериозна за тоа да биде прифатена како легитимен сектор на економијата.

Оваа подготвеност да бидат прифатени како членови на глобалната финансиска заедница што ги почитуваат законите е исто така евидентна и во бројот на саморегулаторни тела кои се појавиле во последниве месеци и години со цел да создадат AML стандарди (меѓу другите насоки) за крипто. Во февруари Coinbase, eToro и други берзи формираа CryptoUK, регулаторно тело засновано во Велика Британија кое има за цел да го утврди “планот за тоа како ќе изгледа идна регулаторна рамка”, според неговиот претседавач, Икбал Гандам. Дел од овој план ќе вклучува норми за спречување на перење пари, нешто што Јапонската асоцијација за размена на виртуелни валути го основа во јуни за берзите што функционираат во Јапонија.

Таквите саморегулаторни потези кон ефективните упатства за AML исто така беа забележани на друго место. Корејското блокчејн здружение ги откри своите правила – вклучувајќи ги и одредбите за спречување перење пари – во април, додека Јужноафриканската резервна банка објавија во истиот месец дека ќе започне саморегулаторно тело за надгледување на крипто индустријата во земјата и да се осигура дека криптовалутите не ја поткопаа финансиската стабилност и почитувањето на финансиските закони (како АМL).

Со оглед на тоа што криптото всушност не направи фама на светската сцена сѐ до 2017-та, ваквите случувања нагласуваат колку брзо и ефикасно се движи индустријата кон регулација и легитимитет. И не само што се движи доброволно кон поголема усогласеност, туку има помош и од владите и од регулаторите, кои се зафатени со развивање на јасни, често меѓународни рамки кои ќе им помогнат на берзите, да разберат каде стојат во смисла на законот. Најзначајно, во ноември  Financial Action Task Force (FATF) – тело кое ги формулира регулативите на AML кои треба да се усвојат на глобално ниво – ги апдејтираа своите упатства за криптовалути. Тие беа променети така што од 35-те земји-членки на FATF ги подложија сите предаватели на крипто на регулативите за АМL, нешто што за возврат би барало такви предаватели да бидат лиценцирани и / или следени.

Одвлекување на вниманието

Јасно е дека ако членовите на FATF – кои ги вклучуваат САД, Канада, Велика Британија, Франција, Германија, Русија, Кина, Индија, Австралија и Бразил – ги усвојат таквите упатства во рамките на нивните јурисдикции, тогаш ќе биде потребно од крипто берзите да се зајакне нивното почитување на АМL стандардите уште повеќе. Гледајќи како крипто не е извикан од регулаторите до оној степен до кој се големите меѓународни банки, може да се тврди дека дополнително законодавство и мониторинг не е навистина потребно, иако тоа ќе биде важен чекор во смирување на општата јавност дека криптовалутите не се сомнителниот подземен свет, како што мејнстрим медиумите пробуваат да ги претстават.

Навистина, тоа е една интересна приказна за себе, зошто, кога “реномирани” банки какоMorgan Stanley, UBS и Société Générale, се казнуваат постојано, всушност релативно малата крипто индустрија е таан која привлекува поголем дел од светското внимание како наводно засолниште за непријателите и криминалците. Во очи на ваквите хаоси како forex скандалот, LIBOR скандалот, Russian Laundromat скандалот, аферата за злоупотреба на PPI (меѓу многуте други), идејата дека крипто е сериозна слаба точка во инаку непробојната финансиска тврдина е речиси смешна и треба да се гледа со здрава доза на скептицизам.

Едно можно објаснување за ова, настрана од очигледниот страв од нешто ново, е дека криптовалутите служат како пригодно одвраќање од проблемите кои во моментов се доживуваат од традиционалниот финансиски сектор. Според 2018 Edelman Trust Barometer, секторот за финансиски услуги се смета како индустрија со најмалку доверба на меѓународно ниво, со тоа што само 54 отсто од глобалната јавност веруваат во него (во споредба со 75% и 70% за технологијата и образованието, на пример). Ова можеби не е изненадувачки после финансиската криза од 2007-08-ма година (довербата беше 48 отсто во 2014-та година), така што банките и финансиските институции сега имаат крипто за редовно да се откажуваат од него, со цел да се создаде имплицираниот впечаток дека бизнисите што ги претставуваат се некако многу подобри. Сепак, со оглед на брзината со која крипто берзите превземаат лиценци и се саморегулираат, и со кои тие се обиделе да ја покажат својата усогласеност со законот за AML, прашање на време е кога финансиската индустрија ќе мора да бара на друго место за  жртвени јагниња.

Leave a comment