Крипто-пазарите продолжуваат да опаѓаат,владите на глобално ниво ги разработуваат регулативите

Крипто-пазарите продолжуваат да гледаат црвено денес, на 13-ти јули, како што покажуваат податоците од Coin360, со биткоин (BTC) опаѓајќи под цена од 6.200 долари. Сите од првите 50 монети по market cap се црвени.

Пазарите сега тргнаа во спротивен правец од порастот овој викенд, кој следеше по ветувачката недела во која тие ги консолидираа добивките кои ги потврдија на крајот на јуни. Трендот на опаѓање доаѓа откако владите на големите пазари на глобално ниво ги рафинираат нивните официјални крипто-регулации.

Биткоин тргува со околу 6,170 долари моментално, што е околу 3 проценти во текот на 24-часовен период од прес време. Главната криптовалута изгуби повеќе од 200 долари неколку часа од утрово па навака, пред да тргне настрана околу сегашното ниво. И покрај силниот замав на 8-ми јули, биткоин сега опадна за 5% оваа недела.

Top Altcoin Ethereum (ETH) тргува со околу 429 долари моментално, што е намалување за повеќе од 4% во текот на изминатите 24 часа, и над 7% во текот на неделата. Новата монета не само што не го повтори надежното биткоинско утро, што дури има забележан и постепен пад во текот на денот.

На CoinMarketCap листите, првите 50 монети по market cap се сите во црвено, со неколку од нив што се издвојуваат со загуби до 7-8%. Меѓу првите 10 монети, загубите не се повисоки од 3,5%.

Вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути е сега околу 245 милијарди долари во прес-време, намалени за скоро 30 милијарди долари, по пазарно опаѓање што започна на 10-ти јули. Пазарите, сепак, држат над 10 милијарди долари над нивниот месечен максимум кон крајот на јуни, до 232,6 долари.

Длабинската анализа објавена денес на Cointelegraph се базира на контроверзии околу влијанието на тргувањето со crypto-futures на пазарите, за кое некои тврдат дека директно играат во рацете на големите институционални играчи, дозволувајќи им да ги крадат пазарите. Другите, сепак, се спротивставија дека крипто-дериватите се важна понуда која на крајот ќе го промовира усвојувањето и созревањето на новата индустрија.

Пазарните аналитичари се повеќе се обединети зад претпоставката дека регулаторната неизвесност продолжува негативно да влијае врз цените на криптовалутите – аргумент што оваа недела го држеше еден од најуспешните фигури во крипто-индустрија, Џулијан Хосп. Тој, сепак, остана уверен и го потврди првичното предвидување за 2018-та година дека биткоин оваа година може да достигне 60.000 долари.

Од денес натака гледаме дека измамите со дигиталните валути ќе формираат една област кон која ќе се обрне “посебно внимание” од страна на новата американска оперативна група за борба против криминалот, како што продолжува обидот на земјата да ги заштити малопродажните инвеститори од постојаните забележителни ризици.

Вчера, всушност, беа забележани вести за понатамошната проактивна регулаторна акција од страна на Јужна Кореја, каде што законодавците открија нацрт-закони со намера да развијат правила за криптовалутите, иницијалните монетарни понуди (ICOs) како и општо за блокчејн технологијата.

Во меѓувреме, во Индија, високи владини претставници изјавија дека земјата размислува да ги регулира криптовалутите како стока. Веста, ако е точна, ќе биде позитивен потег, со оглед на контроверзната блокада од страна на Reserve Bank of India (RBI) врз работењето на банките со бизниси поврзани со крипто, која стапи на сила на 5-ти јули, и покрај јавните и индустриски предлози.

Leave a comment