Крипто-оданочување низ целиот свет – Како изгледаат регулативите?

По своето основање, Биткоин беше замислен како безгранична валута што може да ја користат нејзините сопственици без да бидат засегнати од регулаторните наметнувања на која било централизирана агенција или владино тело. И додека оваа идеја сама по себе е доста голема, факт е дека денешните сопственици на крипто (низ целиот свет) подлежат на различни даночни ограничувања поради нивните дигитални средства од страна на локалните регулаторни тела.

Исто така, во текот на изминатите неколку месеци, голем број даночни агенции низ целиот свет, (како што е Службата за внатрешни приходи на САД) беа во процес на создавање нови рамки за надгледување на нивните соодветни крипто-индустрии. На пример, Јапонските даночни власти пребаруваат преку податоци добиени од разни локални берзи со цел да се најдат затајувачите и измамниците, додека Австралиската канцеларија за оданочување (АТО) во моментов работи голем број испитувања во врска со избегнување данок, кои вклучуваат голем обем на дигитални валути.

Овие случувања јасно укажуваат на фактот дека крипто е трн во око за голем број даночни оддели ширум светот – пред се затоа што тие им обезбедуваат на луѓето трговија што се протега надвор од денешните постојни финансиски системи. Во оваа статија наведовме некои крипто економски рамки што ги користат земјите ширум светот.

САД

Според IRS, дигиталните валути се класифицираат како имот што може да подлежи на оданочување според годишната проценка на вредноста или девалвација. Покрај тоа, американската влада во моментов не ги признава крипто средствата како легитимни форми на пари – со што се елиминираат сите одредби за даночни олеснувања за конверзија на валути.

Сопствениците на крипто во САД можат да бидат оданочени за нивните дигитални средства што се ценеле во вредност во текот на една финансиска година. Не само тоа, дури и криптовалутите стекнати преку фармање или други трговски активности подлежат на данок. Во однос на предметот, од сопствениците се бара да ја декларираат објективната пазарна вредност на нивните монети (во моментот на нивното купување) користејќи објавени курсеви за да ја утврдат нивната оданочива вредност.

Германија

Повеќето членки на Европската Унија користат радикално различни финансиски политики и даночни кодови за управување со соодветните крипто-сектори. Тие можат да бидат корисни или штетни за локалните инвеститори. На пример, во Германија, Биткоин (BTC) не подлежи на никаков данок на капитални придобивки – со тоа им дозволува на инвеститорите да избегнуваат плаќање на значителни даноци на нивните имоти, доколку се проценува вредноста на нивниот BTC.

Сепак, финтата тука е дека сопственикот треба а го поседува криптото во период од најмалку 12 месеци. Исто така, од сопствениците на крипто бизниси се бара да платат данок на добивка што произлегува од нивните лични поседи поврзани со Биткоин (т.е. преку даноци на доход).

Покрај тоа, мора да се признае дека граѓаните на ЕУ во моментов имаат право да се движат низ целиот регион и да престојуваат насекаде низ Германија во потрага по нивните комерцијални определби. Сепак, данокот за престој во Германија подлежи на голем број фактори, вклучувајќи:

  • Дали апликантот има приватно живеалиште во Германија или не.
  • Дали тоа лице физички престојувало во Германија повеќе од 6 месеци.
  • Дали, во врска со двојното државјанство, статусот на данокот на лицето во Германија е определен со „договорната држава во која вработениот има центар на суштински (лични и економски) интереси“.

Швајцарија

Една од најпознатите светски крипто-држави во светот, Швајцарија, во која во моментот се наоѓа седиштето на Ethereum Foundation, како и на Libra Association. Кога се проучува внимателно, даночниот третман на земјата кон криптовалутите е многу интересен. За почетниците, секој приход стекнат преку фармање треба да се декларира како фриленс приход, додека приходот остварен преку професионално тргување подлежи на бизнис данок.

  • Поединците кои ги примаат своите плати во крипто, треба да ги пријават своите средства за данок на доход.
  • Ако инвеститорот се квалификува како некој што тргува исклучиво од неговата лична сметка, нивните придобивки од криптовалути се третираат како капитални добивки ослободени од данок.
  • Швајцарија користи структура на кантонски данок, при што различни региони наметнуваат различни даноци за крипто сопственост на една личност.

Австралија

Австралиската канцеларија за оданочување неодамна објави водич со кој јасно го изложува својот став кон индустријата за дигитални средства – особено Биткоин и одредени други големи криптовалути. АТО ги класифицира BTC, Етер (ЕТH) и др како „форми на имот“ што треба да се оданочуваат.

На оваа тема, беше цитиран портпаролот на регулаторното тело: „Секоја финансиска добивка направена од продажба на биткоин, генерално, ќе подлежи на данок на имот (CGT) и мора да биде пријавена во АТО“.

Покрај тоа, АТО ги смета BTC трансакциите како „договори за размена“ кои не подлежат на данок на добра и услуги. Сепак, зделките што вклучуваат крипто-средства се уште подлежат на данок на имот. Портпаролот се осврна кон ова, велејќи:

„Нашето гледиште е дека биткоинот не е ниту пари, ниту странска валута, а снабдувањето со биткоин не е финансиска понуда за даноци на добра и услуги (GST). Сепак, Биткоин се важи за средство кое подлежи на данок на капитална добивка (CGT).“

Јапонија

Постојат голем број азиски земји кои го прифатија крипто усвојувањето доста сериозно. На пример, Јапонија – земја каде што е легално луѓето да ги олеснуваат своите секојдневни плаќања со користење на крипто – дигиталните валути, се третираат како артикли што подлежат на данок на доход, данок на капитална добивка и корпоративен данок.

Додека процесот на поднесување полека се рационализира – со даноци кои се движат помеѓу 15% и 55% – многу луѓе сè уште сметаат дека тој процес не е фер затоа што од нив се бара да плаќаат придонеси за придобивките од нивните средства / конверзии. Исто така, заради фактот дека BTC / јен е еден од најпопуларните трговски парови во светот, се чини дека постојната даночна рамка на Јапонија ќе и овозможи на азиската велесила да привлече големи приходи од својата крипто-индустрија.

И на крај, Јапонската влада неодамна ја објави својата одлука за создавање нов систем за следење, кој ќе и овозможи на Националната даночна агенција да добие податоци од трансакциски посредници, како што се берзи за дигитални валути, трговски портали за altcoins, итн. Не само тоа, ќе се спроведат нови регулативи до крајот на годината, со тоа што сопствениците на крипто – кои заработуваат над 10 милиони јени (околу 88.700 долари) во профит – ќе подлежат на одредени ниски даноци.

Малта

Едно од најпопуларните крипто-засолништа во светот, постојната економска структура на Малта е дизајнирана на таков начин што нема данок за дигитални средства. Како и да е, сите пари направени преку активности поврзани со тргување се сметаат за деловни приходи и на тој начин подлежат на редовно оданочување.

Во однос на основање на бизнис, граѓаните на ЕУ, во Европското економско подрачје или во Швајцарија им е дозволено слободно да се движат и да ги олеснуваат своите трговски активности низ целата земја. Меѓутоа, за другите заинтересирани лица кои сакаат да ги искористат предностите на лабавите крипто регулативи на Малта, тие ќе треба или да купат имот вреден (барем) 275000 евра или да плаќаат кирија до 9600 евра годишно до локалната власт.

Белорусија

За време на првиот квартал на 2018-та година, Белоруската влада донесе закон кој беше дизајниран да ги легализира крипто-активностите низ целата нација, како и да ги направи дигиталните валути ослободени од мноштво постојни даночни шеми. Слично на тоа, според гореспоменатиот закон, дури и фармањето на криптовалути и активности поврзани со инвестиции се ослободени од даноци до крајот на 2023-та година.

Канада

Канадските закони ги оданочуваат криптовалутите на прилично ист начин како што третираат кој било друг инвестициски производ – т.е., 50% од сите стекнати добивки се ослободуваат од данок и автоматски се додаваат на годишниот приход на поединецот (за таа финансиска година).

Исто така, трговците кои се занимаваат со активности со голем обем на трансакции може да се сметаат за видови на претпријатија од Канадската агенција за приходи (CRA), како резултат на што можеби ќе треба да ги пријават своите даноци користејќи различни форми. И на крај, законот бара од инвеститорите да водат точна табела на нивните активности со крипто-трговија за цели поврзани со данок на капитална добивка – и ако не го сторат тоа, може кривично да одговараат за одредени казни и финансиски наметнувања од страна на CRA.

Leave a comment