Крипто и блокчејн кариера: понудата и побарувачката во 2019-та година

Според различни новинари и аналитичари, Биткоин е мртов – и умрел повеќе од 350 пати. (Во таа листа, исто така, ќе најдете голем број на некролози за блокчејн и крипто.) Со овие статии кои се појавуваат секоја година од 2010-та па навака, можеби аналитичарите се малку грешка. Додека дебатата за вредноста на криптовалутите и дали блокчејнот е каприц меѓу некои индустрии, продолживме да ги разгледаме податоците од САД за да видиме дали техничкиот талент е се уште актуелен во оваа област – и дали работодавачите се уште вработуваат.

Пребарувањата за крипто, блокчејн и биткоин работни места изнесува 67% од 2018-та до 2019-та година, дали конечно пазарот на трудот за крипто и блокчејн конечно навистина почна да опаѓа?

Барањата за работа зачестија, пребарувањата опаднаа

Според нашите податоци, крипто и блокчејн пазарот е далеку од мртов – всушност, сѐ уште брзо расте. Од февруари 2018-та до февруари 2019-та година, видовме дел од објавување на работни места во САД и светот поврзани со крипто, блокчејн и биткоин, кои пораснаа за 90%.

Значи, зошто интересот за овие работни места толку многу опадна од февруари 2018-та до февруари 2019-та? Па …

Не само што биткоин достигна највисоко ниво во декември 2017-та година, во февруари 2019-та година имаше само 37% од вредноста  што ја достигна претходната година. Барателите на работа одговориле на ова достигнување со пребарувања за работни места поврзани со биткоин, крипто и блокчејн:

Значи, додека интересот за барање на работа се намалил од минатата година како цената на биткоин, обемот на пребарувања поврзани со крипто и блокчејн сè уште е 553% од 2016-та до 2019-та година.

Додека имало опаѓања во делот на објавувања на работни места, крипто и блокчејн улогите постепено се зголемуваат од 2016-та година. Иако Биткоин започна во 2009-та година, компаниите почнаа сериозно да размислуваат во спроведувањето на блокчејн во нивниот бизнис неколку години подоцна.

Гледаме дека интересот на работодавачите ќе се зголеми во средината до крајот на 2016-та година, кратко време откако IBM го најави својот “Bluemix Garage”, поставувајќи се на Blockchain-as-a-Service (BaaS) пазарот. Всушност, објавите за блокчејн и крипто работни места изнесува 4,086% од 2016-та до 2019-та година. Тоа не е мал дел со тоаа што банкарската индустрија инвестира во блокчејн, бидејќи ги намалува трошоците, ја зголемува транспарентноста, како и брзината и безбедноста при чување и пренесување на податоци. Од крајот на 2018-та година, три четвртини од банките усвоија или планираа да усвојат блокчејн.

За прв пат, бројот на работни места го надмина бројот на пребарувања за милион. Би можело да биде разумно да се претпостави дека ако биткоин повторно драматично опадне, кандидатот кој бара блокчејн работно место ќе се справи со помала конкуренција отколку после големо зголемување на цената. Исто така, се чини дека им фали кадар на компаниите, бидејќи проектите од оваа област созреаа во текот на последните три години.

Компаниите најмногу вработуваат

Со интересот за овие работни места моментално на највисоко место, разгледавме кои американски работодавци имаат најголем број на огласи поврзани со биткоин, крипто и блокчејн. Банките би можеле да заземаат најголема корист од блокчејнот, но само една земја се наоѓа во првите десет: JPMorgan Chase (JPM).

Претходно овој месец, Microsoft го направи  Quorum blockchain на JPM, првата дистрибуирана ledger платформа на Azure Blockchain Service. Microsoft се наоѓа на осмото место на листата веднаш зад JPM.

На листата се наоѓаат уште два технолошки гиганти (IBM и Cisco) и шест консултантски фирми, меѓу кои и три од големите компании за ревизија. Десетта на листата е единствената посветена блокчејн компанија, Consensys. Овие рангирања укажуваат на тоа дека иако банкарството многу инвестира во блокчејн, досега консултантските фирми имаат најголема концентрација на можности за оние кои се вклучени во оваа индустрија.

Leave a comment