Крипто дебитни картички

Вие само што го нарачавте вашето омилено еспресо во вашето локално кафуле и сте подготвени да платите. Не сакате да постои начин да се плати за тоа кафе директно со крипто? За жал, тоа ќе бара досаден процес на размена на вашето крипто за fiat и собирање на готовина пред да всушност го платите кафето. Во тој момент повеќе не плаќате со крипто, туку со користење на fiat.

Што ако имало начин директно да се има крипто и да се користи за да се плати за секојдневните трошоци како вашето кафе? Криптовалутите како целина забележаа огромен пораст во популарноста во текот на изминатите неколку години, но ликвидноста отсекогаш била еден од најголемите проблеми што го попречуваат нивното прифаќање низ целиот свет. Добредојдовте во најновиот развој на крипто имплементацијата … крипто дебитни картички!

Крипто дебитните картички објаснети

Исто како и секоја друга банкарска картичка што може да ја поседувате, крипто дебитни картички се материјални, пластични картички кои можете да ги користите на одредени места за да платите за работи како вашето утринско кафе. Се разбира, овие картички се релативно нов развој во блокчејн светот и беа измислени за решавање на проблемот со користење на дигитални монети за секојдневни трошоци. За жал, поради тоа што се појавија неодамна, не можете само да отидете во најблиската продавница за храна и да ги платите намирниците со Биткоин … барем се уште не!

Постојат неколку варијанти на крипто дебитни картички достапни за кои треба да бидете свесни. Некои крипто дебитни картички го содржат вашиот Биткоин директно како BTC и го конвертираат во fiat само за време на трансакциите, додека другите картички го претвораат во еквивалентен fiat веднаш штом ги внесувате на картичката.

Од друга страна, исто така има и картички кои се едноставно поврзани со вашите fiat сметки каде што можете да се префрлате помеѓу крипто или fiat онолку колку што сакате. Без оглед на тоа како функционира, вашата крипто дебитна картичка може да се користи за секојдневни купувања и плаќања.

Импликации и проблеми

Користењето на крипто дебитна картичка во оваа фаза во нејзиниот развој може да резултира со поголем стрес, со оглед на тоа колку е ретко да се најдат бизниси кои прифаќаат крипто плаќања. Конечно, користењето на крипто дебитни картички за решавање на проблемот со ликвидноста создава нов проблем за наоѓање места каде што можете да ги користите. Што ако не можете да најдете место кое прифаќа крипто плаќања и сте заглавени со сега навидум бескорисна пластична картичка? За да се избегне овој проблем, беа предложени две решенија.

Првата импликација за користење на крипто дебитни картички е имплементацијата на терминали на продажни места. Ова е инсталирачки хардвер што го користат сопствениците на бизниси за да се поврзат со крипто паричникот на купувачот и да ја повлечат потребната крипто вредност за купувањето да биде успешно. Единствениот проблем со ова е тоа што бара активно учество од сопствениците на бизниси за да ги инсталираат терминалите, што ќе ги чини одредена сума однапред. Како таква, прилично не е веројатно дека ќе можете да го користите вашиот крипто во само случајна продавница, со оглед на тоа колку е нов овој феномен и во комбинација со општата неподготвеност од повеќето сопственици на бизниси.

Втората и повеќе разумна импликација е усвојувањето на крипто дебитни картички “на полнење” кои можат да се користат под постојната инфраструктура за дебитни картички на Mastercard / Visa. Она што го прави ова многу подобро решение за проблемот со ликвидноста е тоа што можете да ги користите овие картички насекаде каде што се прифаќаат главните кредитни картички. Дополнително, сопствениците на бизнисите дури нема да треба да инсталираат дополнителен хардвер или терминал за обработка на овие плаќања; всушност, благајната нема ни да знае дали вие плаќате или не со криптовалути! Сè што навистина треба да направите е да ја наполните онлајн картичката со вашите криптовалути и тоа е тоа, бидејќи провајдерот на картичката ќе се справи со размената кон fiat за време на трансакцијата.

Како да започнете

Имплементацијата на крипто дебитни картички секојдневно се испитува од страна на сите видови компании кои сакаат да го решат проблемот со ликвидноста на крипто и да донесат дигитални средства за секого. Со зголемување на бројот на компании кои обезбедуваат крипто дебитни картички, постои голем избор на услуги. Како и секогаш, клучот за изборот на најдобрата услуга лежи во изнаоѓање рамнотежа помеѓу личните преференци и објективните причини. Направете свои истражувања и пребарувајте ги веб страниците за да ја пронајдете картичката што е совршена за вас.

Бидете свесни за дополнителните трошоци при трансакции што некои картички ги прават, додека други не. Дали сте чест корисник на крипто и сакате да патувате? Размислете за користење на компанија која не наплаќа премногу за меѓународни трансакции. Или што ако сте нови во крипто просторот и не правите чести трансакции со дебитни картички? Најдете компанија која може да се пофали со сигурна репутација на која може да и верувате.

Откако ќе ја пронајдете услугата за крипто дебитна картичка која ви одговара, едноставно посетете ја нивната веб-страница и следете ги дадените чекори за да започнете.

Забелешка: Наоѓањето на вистинската крипто дебитна картичка започнува со наоѓање на вистинската компанија. Секоја крипто дебитна картичка ќе понуди малку поинаков сет на добри и лоши страни кои ќе влијаат врз вашата одлука. Направете свои истражувања и ќе бидете подготвени.

Заклучок

Криптовалутите помогнаа да се решат безброј проблеми поврзани со финансиската вклученост, што довело до создавање на крипто дебитни картички. Иако во моментов не се широко користени, овие единствени дебитни картички се несомнено следниот голем чекор кон постигнување глобално усвојување, помагајќи им на крипто пионерите кои сакаат да ги користат нивните дигитални средства за секојдневни трошоци.

Leave a comment