Крипто гејмерски стартап е сега вреден 13 милиони долари

Еден од најпознатите уметници на биткоинската заедница се подготвува да започне видео-игра со блокчејн, насочена кон мејнстрим публиката.

Откриена исклучиво за CoinDesk, стартапот на Маргарет ДеКорсел, Blockade Games Inc., во текот на првата недела од ноември покренала капитал од 833.000 долари од инвеститорите, вклучувајќи ги и BlockTower Capital Partners и Horizon Digital, за својата нова главна игра “Neon District”.

Со помош на ова, Blockade Games доби награда од 13 милиони долари.

Ари Пол, управниот партнер на BlockTower Capital, изјави за CoinDesk дека долгогодишната репутација на ДеКорсел прво го привлекла кон стартапот.

ДеКорсел е позната по ликовните загатки кои откриваат јавни и приватни клучеви – алфанумерички нишки што дејствуваат како лозинки за крипто-средства – до биткоини вредни повеќе од 1 милион долари. Но, како додаток на сето тоа, тимот вклучува уметници и дизајнери кои работеа на игри како Spider-Man за PlayStation 4 и играта World of Warcraft trading cards.

“Има огромни економски стимулации за развивачите на игри да интегрираат криптовалuti и за играчите што сакаат тие да бидат интегрирани”, изјави Пол, додавајќи дека новите крипто-средства, наречени непроменливи токени или NFTs, исто така, можат да ги зајакнат мрежните ефекти низ гејмерските заедници.

“Мислам дека ќе бидеме сведоци на брзо придвижување кон ова, бидејќи ќе видиме дека всушност економијата е толку корисна на директен начин”, додаде тој.

Крипто награди?

Иако ДеКорсел не се заложи за криптовалутите да бидат скриени во текот на новата игра, таа изјави дека би можела да вклучи некои од нејзините препознатливи загатки со биткоин награди донирани од Pineapple Fund.

И со советник како креаторот на “Age of Rust” Крис Ловерм, кој направи една од првите игри во светот со биткоин награди, освојувањето на оригиналната криптовалута во новата игра станува се поневеројатно.

Според ДеКорсел, Ловерм помага да се создадат мостови помеѓу екстерните игри и Neon District, сајберпанк roleplaying игра, која јавно ќе биде лансирана во мај 2019-та година.

“На пример, може да имате end-game искуство во Neon District како 2D игра, а потоа да се разбудите во приказната за Age of Rust со вашите освоени средства и тие да ги имаат задржано некои од особините што ги имале по тоа искуство”, изјави ДеКорсел.

Таа продолжи:

“Ние навистина се фокусираме на корисноста на овие средства во играта. Значи го имате јадрото на приказната, а потоа веќе дизајниравме повеќе странични приказни од кои се добиваат повратни информации во поголемиот екосистем на главната игра.”

Дизајнот е исто така важен дел од играта – тој го прогресира концептот популаризиран од виртуелните колекционерски миленичиња Crypto Kitties, дозволувајќи им на блокчејн-базирани ликови да собираат лузни, вештини, оружје и други уникатни дистинкции, додека ги подобруваат приказните.

Во прилог на самите ликови, играта ќе вклучува загатки кои откриваат NFT награди како алатки или оружје.

“Креативна експлозија”

Досега веќе се пријавија 8.000 луѓе за мејлинг листата на Blockade Games.

Додека голем број од овие луѓе се можеби крипто ентузијасти, играта е креирана така што може да ја играат дури и оние кои не се запознаени со криптовалутите- и да го добијат своето прво искуство со крипто.

“Да речеме дека ја играм играта, а јас дури и не знам дека е поврзана со крипто, а јас заработувам нешто или добивам награда”, изјави Пол. “Тогаш сум информиран од малото drop-down мени дека не морам да правам никакви специјални додатни чекори. Но, ако сакам, можам да побарам сопственост на овој ајтем кој сум го добил и надвор од играта или да го префрлам на друга игра.”

Бидејќи искористувањето на ethereum средствата надвор од играта ќе биде опционално, тимот на ДеКорсел прави детално истражување оваа зима преку празничната мобилна игра наречена “Buidl Bear”. Оваа дигитална верзија на работилници Build-A-Bear каде луѓето дизајнираат свои плишани животни беше лансирана за подобро да се разбере како гејмерите управуваат со клучеви и комуницираат со smart contracts.

Зборувајќи за уметничкиот потенцијал, кoj игрите базирани на блокчејн може да отворат за програмерите, ДеКорсел изјави:

“Мислам дека ќе има голема креативна експлозија во оваа област. Значи ние допринесуваме во градењето на оваа заедница.”

Leave a comment