Криптовалутите со благи пазарни добивки, Биткоин се движи над 3.600 долари

Недела, 10-ти февруари – како што покажуваат Coin360 податоците, главните криптовалути се соочуваат со мешавина на благи добивки и загуби, по големиот пораст на пазарот од вчера. Биткоин (BTC) се држи над цената од 3,600 долари.

BTC во петокот, 8-ми февруари доби плус 200 долари во вредност, достигнувајќи неделен рекорд од 3,691 долари во текот на денот. Највисоката валута продолжи да тргува и надоле и нагоре денес, пред да се стабилизира на околу 3.620 долари од прес време.

Неделната цена на Биткоин

Дневниот обем на BTC трансакции постојано расте, според transactionfee.info stats.  Индикаторот речиси ги достигна нивоата што BTC ги имаше во јануари 2018-та година, кога главната валута во светот беше во вредност од близу 20.000 долари.

Ripple (XRP), моментално втората по големина криптовалута, загуби околу 1 отсто во цената денес и моментално тргува во близина на 0,31 долари. Неговата пазарна капитализација е над 12,7 милијарди долари – околу 260 милиони долари повеќе од следната најголема криптовалута, Ethereum (ETH).

Неделната цена на Ripple

Цената на ЕТH лежи околу 119 долари. Во текот на целата недела, валутата најчесто тргуваше во близина на 110 долари, паѓајќи на најниското неделно ниво од 103 долари на 6ти февруари. Вчерашниот раст на пазарот ги донесе цените на ЕТH назад кон цените забележани кон крајот на јануари.

Неделната цена на Ethereum

Претходно денеска, вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути достигнала над 122 милијарди долари, пред да се откаже на 121 милиони долари подоцна, според CoinMarketCap. Дневниот обем на тргување во последните 24 часа е околу 20,2 милијарди долари.

Вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути

Binance Coin (BNB), Maker (MKR) и Litecoin (LTC) се главните добитници на денот. BNB, моментално десетта по големина монета по пазарно ограничување, достигна близу 3 отсто, забележувајќи прилично стабилен раст од 6-ти февруари. МКR е зголемен за 3,2 отсто, додека LTC е зголемен за 3,5 отсто во текот на денот. Litecoin забележа двоцифрен раст почнувајќи вчера, зголемувајќи се над Еос (EOS) за да стане четврта најголема криптовалута.

Меѓу првите дваесет монети, Bitcoin Cash (BCH) и Тron (ТRX) ја изгубија најголемата вредност на денот, и за околу 2 отсто од прес време.

Од вестите од крипто индустријата, Bakkt, многу очекуваната платформа за дигитални средства управувана од Intercontinental Exchange (ICE), ја затвори својата прва аквизиција. Овој потег ја одбележува финализацијата на аквизицијата на средствата во групацијата Rosenthal Collins Group, која е продавач на фјучерси.

Како мала победа во блокчејн усвојувањето, картичката за државен јавен превоз на Аргентина, SUBE (Sistema Único de Boleto Electrónico) сега може да се надополни со користење на Биткоин.

Leave a comment