Криптовалутите “нелегални” во Индија вели претседателката на трговската организација

Шефот на една Индиска непрофитна трговска организација изјави дека криптовалутите се “нелегални”, и ги повика бизнисите да го почитуваат законот, објави локалниот весник Hindu во четвртокот, 25-ти октомври.

Дебијани Гош, претседателка на Националната асоцијација на компании за софтвер и услуги (NASSCOM), беше цитирана од страна на Hindu велејќи дека криптовалутите се нелегални од перспективата на NASSCOM. NASSCOM е непрофитна трговска асоцијација на повеќе од 2.000 компании-членки на Индиските IT и бизнис аутсорсинг индустрии.

“Тоа е [законот] на земјата и оттаму, ние мораме да го почитуваме тоа”, Гош зборуваше околу “нелегалениот” статус на крипто. Таа додаде: “Ако не се согласуваме, мора да се обратиме кон владата и да разговараме зошто криптовалутите не се правилни”. Сепак, Гош забележа дека “нелегалниот” статус на крипто е резултат на неуспехот на владата да го задржи со иновации:

“Генезата на овој проблем, сепак, лежи во неуспехот на креирањето политики кои држат чекор со брзите технолошки промени. Фокусот на NASSCOM би било, како да синергирате технолошкиот развој и да креирате политики. Мислам дека тоа ќе биде нашиот фокус”.

Криптовалутите во моментов се легални во Индија, но во јули Резервната банка на Индија (RBI) забрани банките во земјата да ги услужуваат бизнисите вклучени во размена со крипто или обработка на дигиталните средства. Во тоа време, RBI ги наведе ризиците за финансиската стабилност и безбедноста на инвеститорите како главни причини за забраната.

По оваа акција, коментаторите брзо забележаа дека, додека банкарските активности за крипто бизниси беа суспендирани, тоа не беше забрана за крипто во Индија целосно. Врховниот суд на земјата продолжува да ја поддржува забраната, дури и по сослушувањето на голем број на петиции.

Од јули, забраната има сериозни реперкусии за индустријата. Особено берзите се соочуваат со тешки услови, со главната платформа Zebpay која ги прекина сите операции и се преместува на крипто-френдли Малта.

Коментарите на Гош доаѓаат откако полицијата оваа недела го притисна проектот на крипто берзата Unocoin, при што ги уапси нејзините коосновачи откако инсталираа Биткоин банкомат во трговски центар во Бангалор.

Различни медиуми ги цитираа властите кои објаснија дека банкоматот наводно “не зел никаква дозвола од државната власт и се занимава со криптовалути надвор од надлежноста на законот”. Според еден полициски службеник цитиран од Times of India, централната банка смета дека криптовалутите се “нелегални”.

Leave a comment