“Креирање DApps може да биде едноставно”: Платформа која ќе помогне во масовното усвојување на децентрализирана економија

Нов проект од Дубаи, HetaChain, развива универзална блокчејна платформа со “капацитети за пресметка на индустриско ниво”. Проектот има за цел да го направи блокчејн полесен за користење и флексибилен за редовните корисници и програмери. HetaChain има за цел да им помогне на владините служби, бизнисите и организациите да создадат децентрализирани апликации (DApps) и да ги интегрираат во различни индустрии, како што се банкарството, електронската трговија, роботиката и здравствената заштита.

Решавање проблеми со блокчејн

Новата Heta Blockchain 3.0 платформа, лансирана во 2018-та година од Relam Investment и нејзиниот основач Султан Али Рашед Лота, управува со хибрид на Delegated Proof-of-Stake (DPoS) и Byzantine fault tolerance (BFT) кои се дизајнирани даобезбедат поголема сигурност во борбата против сајбер напади.

Според компанијата, хибридниот консензусен алгоритам ќе може да се справи со најголемиот дел од предизвиците со кои се соочуваат многу блокчејн платформи. Овие ограничувања вклучуваат проблеми со безбедноста, тешкотии во развојот на DApps и брзината на мрежата. На пример, Биткоин може да процесира само седум трансакции во секунда (TPS), во споредба со Visa кој може да процесира 24. HetaChain вели дека неговата технологија овозможува брзо TPS “без ризик од прекини.”

Mainchain

Основниот елемент на HetaChain е Mainchain, место за чување на сите јавни токени. Токените ќе бидат потврдени од страна на главните јазли, а Mainchain исто така ќе генерира повеќе приватни синџири кои можат да бидат приватни канали за различни корисници како што се лице, компанија или организација. Тие ќе имаат контрола над сопствениот ланец и ќе се поврзат со јавниот MainChain преку посебен протокол за комуникација.

Heta Blockchain се напојува со внатрешна криптовалута, HETA, која може да се користи за плаќање на кориснички такси. Постојат два вида на плаќања: првата е трансакциската такса што се плаќа откако корисникот разменува пари или токени направени од Heta. Втората такса е одобрувачка награда, која се плаќа кога корисникот е вклучен во консензус или процесот на валидација на приватен синџир или MainChain.

“Drag, drop, adjust”

За корисниците кои немаат познавање околу развојот на DApps, платформата нуди подготвени решенија во Dapp Store. Ќе има plug-and-play DApps, софтвер и smart contracts, претходно изградени од заедницата или трети страна за екосистемот на HetaChain. Оние кои сакаат да се обидат да создадат едноставен smart contract може да користат автоматско генерирање на DApp. Компанијата вели дека секој со дури основни вештини за програмирање ќе може да се справи со drag, drop, adjust на елементите. Исто така, ќе биде достапна база на податоци надвор од синџирот. Планирањето на развојот на проектот исто така ќе биде поддржано со анализа на big data која ќе биде обезбедена од центри за податоци поврзани со MainChain.

Ќе има уште еден проект на Relam Investments, кој ќе се користи со HetaChain технологија и врз основа на smart contracts. T-Hub системот е место за интеграција на засегнатите страни во деловните и логистичките операции, како што се пристаништата, царината, владините агенции. Relam Investments ќе понуди логистички услуги кои се “брзи и лесни за користење”.

Hetachain тимот

Основач, претседател и извршен директор на HetaChain е Султан Али Рашед Лотах, кој е потпретседател на Mashreqbank PSC од 18 март 2015-та година и нејзин директор од 1996-та година. Ко-основачите на проектот се г-дин Али Џума Алајме – директор на IT Одделот на Обединетите Арапски Емирати за здравство и превенција, и Дуј Фуонг Нгуен, потпретседател на Relam Investment. Нгуен има искуство во водечки финансии и банкарски проекти во VieVietnam Industrial Securities иVietnam Commodities Exchange.

Неодамна, Relam Investments го објави својот план за проширување во Индија. Компанијата соопшти дека ќе започне со почетна инвестиција од околу 250 милиони долари за технолошки стартапи и проекти за недвижнини.

Leave a comment