Ко-основачот на Ethereum Џо Лубин: Блокчејн ќе помогне да се создаде поголемо богатство

Ко-основачот на Ethereum (ETH) и извршниот директор на ConsenSys, Џо Лубин, изјави дека со блокчејн, општеството ќе се придвижи “од недостиг до изобилство на богатство”, во интервјуто за New York Times (NYT) објавено на 12-ти ноември.

Лубин ги даде своите забелешки на International Luxury Conference на NYT во хотелот Интерконтинентал во Хонг Конг, која се одржува од 12-ти до 13-ти ноември и ги собира говорниците како на пр: извршниот директор на модниот бренд Balenciaga, претседател на Alibaba Group и извршниот директор на компанијата за изработка на луксузни капути Moncler.

За време на конференцијата, Лубин зборуваше за тоа како напредокот предводен од блокчејн технологијата би можел потенцијално да им ја даде контролата назад на општеството, овозможувајќи повеќе индивидуална “управително тело”:

“Ние ќе треба да бидеме повеќе во контрола на нашиот идентитет за овие различни децентрализирани мрежи и мислам дека тоа ќе создаде повеќе богатство […] повеќе интерес за изразување на себеси, и мислам дека ќе има повеќе апетит за луксуз отколку сега.”

Коментарите на Лубин минатата недела за сегашниот развој на блокчејн екосистеми – кои тој ги спореди со растот на интернетот – фрлија малку светлина врз неговата перспектива дека дезинтермедиацијата и децентрализацијата на технологијата можат да помогнат да се поттикнат иновациите во сите нивоа на општеството и економијата со “enabl[ing] самoодреден, суверен идентитет”.

Ова лето, Лубин ги истакна процесите на генерирање на богатството во новата токенизирана економија, истакнувајќи дека забележал “квалитативна промена во природата на парите”, која го преместила општеството кон свет на “глобални села”.

Leave a comment