Кој прифаќа Биткоин во 2019-та година?

Пред да поседувате биткоини, може да се запрашате кој ги прифаќа биткоините како плаќање? Бидејќи Биткоин е релативно нов и многу бизниси се претпазливи во однос на неговите ценовни флуктуации, можеби нема да се изненадите што не е толку широко прифатен како традиционалните fiat валути.

И покрај тоа, редовите на трговците на мало и услугите кои го прифаќаат Биткоин се зголемуваат. Според Coinmap.org, постојат околу 15.000 локации низ целиот свет каде што можете да купите стоки и услуги користејќи Биткоин. Вистинскиот број продавачи кои го прифаќаат Биткоин, најверојатно, ќе биде многу повисок, иако, знаејќи дека Биткоин е веќе законски платежен инструмент во земјите како Јапонија.

Можете да купите храна и пијалаци во многу барови и ресторани низ целиот свет. Настрана од тоа, исто така можете да добиете разни веб-услуги, да резервирате смештај и авионски билети, да купувате недвижен имот, да нарачате пица, стока за широка потрошувачка, да плаќате даноци или да патувате во вселената со Virgin Galactic користејќи Биткоин.

Добро познати компании кои го прифаќаат Биткоин

Како што можете да видите, многу компании го прифаќаат Биткоин, но исто така зависи од тоа каде и што ви треба. Иако Биткоин е попопуларен кај помалите трговци, неколку и добро познати компании ги прифаќаат плаќањата со Биткоин.

На пример, ако ви се потребни подароци, Gyft и eGifter прифаќаат Биткоин, а нивните подароци можат да се користат во широк спектар на трговци на мало.

Ако сакате нешто посебно, а не веројатно и масовно произведено, Shopify и Etsy може да помогнат.

Ако ви треба подарок за тој посебен geek во вашиот живот (вклучувајќи ве и вас!), Сите Marvel херои до сувенири од игри од старата школа може да се најдат во Geekorama.

Дали ви треба нешто од Amazon, но сфативте дека не прифаќаат биткоини? Purse е тука за да ви помогне да ги замените вашите Биткоини за Аmazon gift card.

Ако овој gift card не е за вас, Overstock е алтернатива на Amazon. Ги прифаќа биткoините, како и популарните altcoins.

Ќе патувате некаде? Bitcoin.travel и Cheapair.com ќе ви помогнат да резервирате авионски билети и хотели со Биткоин.

Треба ли нешто друго? Spendabit.co и Bspend.com се веб-страници кои ви овозможуваат да пребарувате за трговците на мало кои прифаќаат Биткоин за предмети што ви се потребни.

Другите големи компании кои го прифаќаат Биткоин се:

 • Microsoft Xbox and Windows Store.
 • KFC Canada
 • Tesla
 • Reddit
 • Subway
 • Wikipedia
 • Playboy
 • Virgin Galatic, including Virgin Mobile and Virgin Airline
 • Bloomberg.com
 • Etsy Vendors
 • Avnet
 • Badoo
 • Zynga
 • Newegg.com electronics
 • Mint
 • Euro Pacific
 • T-Mobile Poland
 • Foodler
 • Fancy.com
 • Pornhub
 • Purse.io
 • AirBaltic
 • WordPress
 • Dish
 • Roadway Moving Company
 • Cryptopet
 • WebJet
 • SEO Clerks
 • Digitec Galaxus
 • Privacy-focused e-mail service providers Tutanota and Protonmail.
 • VPN services such as Express VPN, Pure VPN, CyberGhost, NordVPN, HideMyAss
 • Namecheap.com domain registrar.
 • Lionsgate Films
 • Dish Network

Заедно со одредени компании, постојат веб-сајтови кои ви дозволуваат да откриете трговци на мало и даватели на услуги кои ги прифаќаат биткоините. Тие вклучуваат:

 • Bitcoin.travel – услуга за наоѓање на авиокомпании кои го прифаќаат Биткоин.
 • CheapAir.com – услуга за резервации на патувања која ви овозможува да резервирате летови, хотели и изнајмување автомобили со Биткоин.
 • BTCTrip
 • CryptoCoffee – крипто дистрибутер на кафе.
 • Takeaway.com – услуга за нарачка на храна со Биткоин
 • Ordertakeways.co.uk
 • Movietickets.com
 • BitPlaza – мобилна апликација и веб-страница за купување разни брендови.
 • Spendabit – пребарувач кој ви овозможува да откриете продавници кои го прифаќаат Биткоин.
 • Некои кафулиња и музеи ги прифаќаат биткоините и криптовалутите, но треба да ги проверите поединечно. Погледнете ги на coinmap.org.

Други начини да ги потрошите вашите биткоини

Исто така, можете да го трошите биткоин индиректно со добивање на кредитна картичка со помош на Биткоин од Xapo, BitPay, Uquid и алтернативни даватели на услуги. Освен тоа, крипто-проектите за TenX, Pundi X и Crypto.com, исто така, работат на правење биткоински и крипто исплати како секојдневна опција.

Сè на сè, малопродажниот трговец кој го прифаќа Биткоин, најверојатно ќе добие поголем профит поради ефектот што ќе го има на нет и ќе има рич до поширока целна група. Иако многу луѓе сè уште тврдат дека Биткоин не е соодветен систем за плаќање поради ценовните флуктуации, надоместоците и нерегулираната природа на блокчејн, мрежата  на Биткоин се уште е релативно млада и веројатно ќе се зголеми и ќе се подобри во иднина.

Leave a comment