Корпоративното усвојување на блокчејн достигна 44% велат истражувањата

Индискиот телекомуникациски гигант Tata Communications ги наброја клучните бариери за усвојувањето на блокчејн за бизнисите на глобално ниво, во истражувањето објавено на 12-ти декември.

Дел од истражувањето на новите сектори – наречено ‘The Cycle of Progress’ – извештајот на Таta ја истакна загриженоста околу трошоците, безбедноста и приватноста како “клучни бариери за носителите на бизнис одлуки”, со оглед на имплементацијата на новите технологии.

Истражувањето, исто така, укажа на зголемениот јаз во вештините како еден од главните предизвици во усвојувањето на новите технологии, вклучувајќи блокчејн, вештачка интелигенција (AI) и Интернет на работите (IoT).

Во извештајот, исто така, се забележува дека “[без оглед на тоа каде нивниот бизнис е на пат за дигитално трансформирање, креаторите на одлуки се цврсто фокусирани на позитивното влијание на технологијата”.

“The Cycle of Progress звучи предупредувачки повик за бизниси, со јасен јаз на “перцепција наспроти реалност ” што се појавува меѓу различните нивоа во организациите, бидејќи иновациите добиваат импулс”, изјави шефот на дигитализација на Таta, К.Р. Сринивасан, додавајќи:

“Овој диспаритет нагласува дека директорите и раководителите на деловните единици мора да станат подобри во информирањето на извршниот директор за сите предизвици со кои се соочуваат кога ќе ги искористат новите технологии, како што се IoT и AI”.

Блокерин, додаде компанијата, е усвоен од 44 проценти од организациите кои одговорија на анкетата.

Коментарите доаѓаат во време на испарливи времиња во Индија за индустријата, особено во однос на правниот статус на криптовалентност.

Откако централната банка поттикна забрана за банките да ги услужуваат бизнисите во индустријата оваа пролет, судскиот предизвик останува во тек.

Во согласност со регулаторната средина што се појавува на друго место, Индиските законодавци на крајот може да претпочитаат екосистем под силни закони, но легален крипто екосистем преку директна забрана, изјавија извори оваа недела.

Таta се занимава со истражување на блокќејн во поширока смисла, исто така создавајќи посветен документ со совети за бизниси кои сакаат да ја интегрираат технологијата.

Одделна прогноза претходно оваа година во меѓувреме тврдеше дека блокчејн на само во телекомуникациите ќе стане индустрија од 1 милијарда долари до 2023-та година.

Leave a comment