Корисниците на паричник на Coinbase може да направат резервни копии од криптираните клучеви на Google Drive и iCloud

Корисниците на Coinbase Wallet сега можат да ги зачуваат своите приватни клучеви на Google Drive или iCloud, според официјалното соопштение на 12-ти февруари.

Во изјавата Coinbase вели дека дозволувајќи им на корисниците да ги внесат своите клучеви на cloud обезбедува заштита од изгубени клучеви, ќе им помогне да избегнат губење на средствата ако тоа се случи. Во најавата стои:

“Приватните клучеви генерирани и складирани на вашиот мобилен уред се единствениот начин за пристап до вашите средства на блокчејнот. Сопствениците на “кориснички контролирани паричници” како Coinbase Wallet понекогаш ги губат своите уреди или не успеваат да ја внесат нивната безбедносна 12 зборовна фраза за обнова, со што ги губат своите средства засекогаш.”

Сега, корисниците на Coinbase Wallet можат да зачувуваат шифрирана копија од фразата за обновување на нивните сметки во cloud. Coinbase напоменува дека ниту тие ниту cloud услугите немаат пристап до средствата на корисниците, бидејќи клучот за обновување на фразата е отклучен со лозинка позната само за корисникот. Резервната е наводно енкриптирана со AES-256-GCM енкрипција, која е достапна само преку Wallet мобилната апликација.

Coinbase забележува дека, покрај Google Drive и iCloud, во иднина ќе ја прошират и поддршката на други clouds. Функцијата е opt-in услуга која не ја заменува оригиналната опција за обновување.

Претходно овој месец Канадската крипто берза QuadrigaCX поднесе барање за заштита на доверителите по смртта на нејзиниот основач Џералд Котен. Котен, наводно, беше единствената извршна власт одговорна за клучевите на берзата и паричниците, а по неговата смрт, берзата не беше во можност да пристапи до 145 милиони долари во дигитални средства, наводно, треба да остане солвентна.

Денес, во извештајот на ревизорската фирма Ernst & Young, која беше именувана како набљудувач на процедурите за заштита на доверителите на QuadrigaCX, беше откриено дека запленила неколку електронски уреди што ги користел Котен, вклучувајќи ги и шифрираните USB клучеви.

Leave a comment