Колку платил?! CoinDesk го објави “Биткоин ден на пицата” тракер на цена

На денешен ден пред 8 години, се случила првата пријавена размена на биткоин за потрошувачки производ – пар пици oд “Papa John”.

Со вкупна цена од 10.000 биткоини, тоа било пресвртница за усвојување на криптовалентност и која што одтогаш се одбележува и прославува на 22-ри мај како “Биткоин ден на пицата”.

Сепак, дури и најповршното набљудување на “Биткоин ден на пицата” не е комплетно без пресметката точно колку, во долари чинеле овие две пици. Поради тоа, CoinDesk објави нов widget кој овозможува пресметка во реално време што можете да го додадете на било која веб-страна.

Моментално, тоа е околу 83,7 милиони долари за двете пици, или само скромни 42 милиони долари по парче.

Но, зашто е ова важно? За да се разбере, треба да го вратиме часовникот до 2010-та година.

Во средината на мај истата таа година, програмер по име Ласло Хањиц се обидел да размени неколку од неговите тешко заработени биткоини за пица – неколку дена подоцна, тој можеше да го стори тоа со помош од неговиот колега корисник на онлајн форумот Bitcoin Talk,кој тогаш бил централно место за дискусија околу криптовалентност.

Договорот беше постигнат: 10.000 биткоини за две пици од “Papa John”. Tаа примамлива сума тогаш била вредна само 25 долари, или дел од едно пени по биткоин.

Сепак, во тоа време, не биле во прашање бројот на потрошени биткоини или производот кој бил вклучен – настанот бил пресвртница само поради тоа што се случила таква трансакција. Иако лимитиран само на 16 парчиња пица, започнала ерата на комерцијалната трговија со биткоин – да не го споменеме молчењето за трошење на милиони долари за две пици.

“Не дека биткоините имаа некаква вредност во тоа време, самата идеја за нивна размена за пици беше неверојатно кул” изјави Хањиц во едно интервју за Њујорк Тајмс во 2013-та година, додавајќи:

Никој не претпоставуваше дека ќе стане толку голема работа.

Сепак, традицијата живее, при што набавката се користи за следење на други значајни битковински пресвртници.

Навистина, самиот Хањиц би учествувал во она што можеби еден ден ќе биде познат како “Молскавичниот ден на пицата” откако тој би ја искористил следната генерација на технологија, која сега е во развој, за да купи пица во февруари.

Leave a comment