Кипарскиот министер за финансии: нацрт-законот за блокчејн е во подготовка за оваа година

Кипарскиот министер за финансии, Харис Георгиадес, изјави дека нацрт-законот за блокчејн ќе биде подготвен оваа година. Новинскиот финансиски сајт на англиски јазик FinancialMirror ја објави веста на 4-ти јули.

Според извештајот, Георгиадес ја опиша блокчејната технологија како “нова технолошка револуција слична на онаа на интернетот”. Деметрис Силоурис, говорник на Домот, исто така, го пофали потенцијалот на оваа технологија за време на настанот:

“Целосната имплементација на оваа технологија во јавниот и приватниот сектор се очекува радикално да ги промени структурите на современите општества, начинот на кој тие се организираат и нивното работење”.

Според него, националната стратегија ќе ги одржи дигиталните иновации на Кипар, ќе ја обезбеди неопходната рамка и планот во кој е испланирана примената на дистрибуираната ledger технологија (DLT) во многу индустрии, истовремено со насоки за решавање на ризиците и заканите. Наводно, националните блокчејн тест-програми ќе ги вклучуваат Одделот за земјиште и истражувања, Одделот за царини и акцизи, Одделот за даноци и Националното тело за обложување.

Како што објавија крипто медиумите во февруари, Комисијата за хартии од вредност и берзи на Кипар (CySEC) повикува на промена на Петтата директива за спречување на перење пари (AMLD5) на Европската унија во национален закон – донесување на локална регулација на криптовалути според неговите одредби.

Во декември минатата година, Кипар беше меѓу седумте земји на ЕУ кои ко-потпишаа декларација со повик за помош во промовирањето на употребата на DLT во регионот.

Leave a comment