Канадска берза во банкрот откако извршниот директор умира со клучеви за 145 милиони долари во крипто

Смртта е доволно комплицирана во криптосферата кога приватен инвеститор умира со приватни клучеви од нивното богатство. Но, болката е екстенционално засилена ако умрениот е извршен директор на крипто берза, одговорен за чување на милиони долари. Смртта на Џералд Котен, основач и главен извршен директор на крипто берзата Quadrigacx, доведе до загуба од 190 милиони американски долари (145 милиони американски долари) сокриени во cold wallets паричници на платформата.

Quadrigacx бара судска заштита од кредитори

Канадската берза Quadrigacx оваа недела поднесе барање за заштита од доверители во Врховниот суд на Нова Скотиа, тврдејќи дека не успеала да ги лоцира и пристапи до парите од смртта на Котен на 9-ти декември, според извештајот на локалниот весник The Globe and Mail.

Значајните инвестиции на клиентите се сметаат за заклучени по губењето на cold storage паричниците, особено поради тоа што Quadrigacx беше најголемата крипто берза во Канада по обем на тргување. Еден клиент е пријавено дека изгубил 700.000 долари.

Криптовалути може да бидат изгубени, особено ако сопственикот не ги дели приватните клучеви кои дозволуваат пристап до паричникот на трета страна преку наследство на управување. Проценето е дека околу 25 проценти од сите биткоини кои сега се во оптек (вредни околу 23,5 милијарди долари) веќе се изгубени засекогаш, при што смртта претставува значителен дел од загубите.

По смртта на Котен, Quadrigacx, наводно, изгубила 26.488 BTC, 11.278 BCH, 11.149 BSV и 35.320 BTG. Околу 199.888 LTC и 429.966 ЕТH исто така се изгубени.

Работење како волк самотник

Во нејзината изјава, вдовицата на извршниот директор, Џенифер Робертсон, вели дека нејзиниот сопруг бил единствениот директор и надлежен во Quadrigacx  и нејзините сестрински компании во времето на неговата смрт.

Несреќата на компанијата може да резултира поради стилот на работење на главниот извршен директор како волк самотник. “Според моето сознание, повеќето од бизнисите на овие компании ги водеше Гери секогаш кога и каде и да се наоѓа тој и неговиот компјутер”, изјави таа.

Рочиштето за банкрот е закажано за 5-ти февруари во Врховниот суд на Нова Скотиа. Одборот на директори на Quadriga ги објави правните чекори што треба да се преземат на нивната веб-страница, во која се наведува:

“Во изминативе недели, интензивно работевме за да ги решиме нашите проблеми со ликвидноста, кои вклучуваат обид да се лоцираат и обезбедат нашите многу значајни крипто резерви кои се чуваат во cold storage паричници, и кои се потребни за да ги задоволат депозитните крипто баланси на клиентите, како и некоја финансиски институција да ги прифати нацртите на банката кои ќе ни бидат пренесени. За жал, овие напори не беа успешни.”

Благајната која ги чувала средствата на Quadrigacx, наводно, била персонализирана околу покојниот извршен директор, кој морал да ја користи својата лична сметка за фондовите на компанијата, бидејќи банките беа скептични околу крипто-аспектот на бизнисот. Во отсуство на сметка на компанијата, трети страни се користат за олеснување на плаќањето и приемот на средства од корисници, според вдовицата на извршниот директор.

Проблематичниот однос на берзата со банките резултираше со загуба од 28 милиони долари кога дел од нејзините средства беа замрзнати во јануари 2018-та година. The Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) ги замрзна средствата наведувајќи ги грижите за сопственоста. Компанијата иницираше тековни законски мерки за да ја оспори акцијата.

Загуба што можеше да се избегне

Постхумната загуба на биткоинот може да се избегне ако инвеститорите направат планови за тоа што овие информации ќе им бидат откриени на нивните наследници откако ќе умрат сопствениците. Во април 2018-та година, американскиот инвеститор Метју Мелон починал, оставајќи го неговото крипто богатство од 500 милиони долари трајно непристапно.

Leave a comment