Калифорнискиот закон ќе го легализира крипто за даночни плаќања на бизниси поврзани со канабис

Пратениците во САД, Калифорнија, воведоа предлог-закон за да дозволат бизниси поврзан со канабис да плаќаат такси и даноци во stablecoins. Предлог-законот беше воведен од Државниот совет на Калифорнија на 21-ви февруари.

Собранискиот закон 953 ќе им овозможи на државните, градските и окружните даночни канцеларии во Калифорнија да прифатат stablecoins – криптовалути поврзана со физичко средство или fiat валута – од компаниите поврзани со канабис кои бараат да ги платат своите акцизи или даноци за култивирање, почнувајќи од 1-ви јануари 2020. Предлог-законот понатаму гласи:

“Предлог-законот ќе го овласти тој град или округ во одредувањето на тој метод или да ги прифати stablecoins директно во дигитален паричник контролиран од таа јурисдикција или да користи процесор за процесирање на дигитални средства од трети лица, што овозможува моментална конверзија на сите плаќања направени од stablecoins во Американски долари и депозит на сметка на таа јурисдикција.”

Канабисот е легализиран во неколку држави во САД. Сепак, бизнисите со канабис имаат потешкотии при обезбедувањето на едноставни финансиски услуги од банки, при што најголем дел од нив се обезбедени од Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC), и на тој начин се забранува сервисирање на индустријата која е се уште се смета за нелегално според сојузниот закон.

Канабисот е легализиран во неколку држави во САД. Сепак, бизнисите со канабис имаат потешкотии при обезбедувањето на едноставни финансиски услуги од банки, при што најголем дел од нив се обезбедени од Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC), и на тој начин се забранува услужување на индустрија која е се уште се смета за нелегална според сојузниот закон.

Диспанзери на канабис може да држат стотици илјади долари во готовина во било кое дадено време. Предлог-законот очигледно е обид да се ограничат огромните суми на пари кои завршуваат во државните даночни канцеларии и треба да се обработуваат. Државниот благајник на Калифорнија, Фиона Ма, неодамна сведочеше пред Комисијата за финансиски прашања на САД во врска со процесот на наплата на даноците за бизнисите со канабис. Таа изјави:

“Вреќи, а понекогаш и куфери со пари, пристигнуваат квартално во некои од нашите назначени канцеларии, а некои сопственици на бизниси треба да возат 350 милји за да ги исплатат даноците”.

Во 2017-та година, мрежата Dash почна да го спроведува Dash како опција за плаќање во уредите за продажба на канабис индустријата. Притоа, Dash, наводно, имаше за цел да ја спаси индустријата за 10-15 отсто, бидејќи намалениот проток на хартиени пари ќе ја задуши потребата за каси, сефови и чувари.

Другите држави во САД, исто така, воведоа закони со кои би се овозможило плаќање данок во криптовалути. Во јануари, законодавците во Американската држава Њу Хемпшир предложија закон за прифаќање на Биткоин (BTC) за државни плаќања. “Овој предлог-закон бара државниот благајник […] да развие план за имплементација за државата да прифати криптовалути како плаќање за даноци и такси почнувајќи од 1-ви јули 2020-та година”, се вели во документот.

Leave a comment