Како традиционалните финансиски инструменти се пробиваат во крипто светот

Крипто пазарот во последно време е брутален – но многу трговци не сфаќаат дека има огромен број финансиски инструменти таму. Секоја понуда им овозможува на инвеститорите нов начин за поддршка на крипто, без да се потпираат на издигнувања и падови на крипто цените на непредвидлив и нестабилен пазар.

Но, кои се овие алтернативи – и дали се навистина се што е тврдат дека се?

Во многу случаи, некои од новите производи што се појавуваат на пазарот на крипто се итерации на услуги кои постоеле во старомодниот финансиски свет со години. Обврзниците се добар пример. Овие постојат повеќе од 500 години – и назад во 1694-та, тие беа издадени од Банката на Англија за да финансираат војна против Франција.

Како функционираат тие? Во суштина, тие се инструмент со фиксен приход кој изнесува нешто слично околу “I.O.U”. Заемодавателите им даваат на претпријатијата пари кои им се потребни за да ги постигнат своите аспирации, при што должниците обично примаат каматни стапки еднаш годишно се додека не се исполни целосниот износ на заемот. Кога станува збор за интерес, ова може да варира врз основа на варијабилни стапки или може да биде фиксирано.

Обврзниците веќе добиваа интензитет – Светската банка стигна до насловите во медиумите во летото 2018-та година. На 10-ти август, првата обврзница базирана на блокчејн беше издадена од најголемата банка во Австралија – Commonwealth Bank of Australia. Ова не е првиот должнички инструмент што се издаде преку блокчејн – со Шпанската BBVA која потпиша заем од 117 милиони долари во текот на летото, во обид да ја искористи можноста за следливост и транспарентност на smart contracts.

Се надеваме дека крипто обврзниците би можеле да им овозможат на блокчејн бизнисите да генерираат пари за да растат – нудејќи им алтернатива од ICO. Иако истражувањата во октомври сугерираа дека повеќе од 20 милијарди долари беа собрани преку ICO од почетокот на 2017-та година, ова полека забавува – со финансирањето на ICO за август 2018-та година рангирано најспоро за 13 месеци.

Фјучерси (futures): иднината?

Фјучерсите биле жешка тема за дискусија во крипто светот откако Биткоин стигна до високите 20.000 долари кон крајот на 2017-та година.

Овие разговори се уште траат до денес, со нестабилноста забележана на крипто пазарот, не покажувајќи никакви знаци на намалување. Накратко, фјучерсите вклучуваат две страни кои се согласуваат да купат или продадат криптовалути по претходно договорена цена на одреден датум. Наместо да се користи како механизам кој помага да се зголеми профитабилноста, фјучерсите често се искористуваат како начин за ублажување на ризикот.

Зошто е ова огромен финансиски инструмент? Да речеме дека верувате дека вредноста на Биткоин ќе се зголеми во наредните месеци. Можете да купите тримесечен договор за еден Биткоин по моменталната цена и да го добиете по заклучок на договорот. Ако цената на Биткоин драматично се зголемува во текот на тие 90 дена, ќе го купите по истата цена, што ќе резултира со уреден профит.

Се разбира, овој инструмент може да работи обратно. Ајде да замислиме дека купивте Биткоин во оптимален момент, но мислите дека цената ќе падне ненадејно. Преку фјучерси, имате можност да склучите договор каде што ќе го продадете Биткоин по сегашната цена за три месеци – и ако неговата вредност се намали, профитот ќе биде поголем. Праведно е да се опише таквото однесување како залог, бидејќи никој не може да предвиди каде се наоѓа пазарот, но ако сте искусни и имате увид во крипто движењата, фјучерсите може да се покажат неопходни.

Значи да: фјучерсите може да им помогнат на трговците да се заштитат од опасностите од флуктуација – и да им дадат на инвеститорите во земјите каде што крипто е забрането, шанса да се вклучат. Но, ете сето ова не е без ризик. Со оглед на драматичните издигнувања и падови видени во крипто во последните месеци, може да се тврди дека фјучерсите се еднакви на коцкање. Црвено или црно?

Постојат и други опции

Ако не мислите дека иднината се фјучерсите, другите опции се опцијата за вас. Со овие инструменти значи дека имате право да купите или продадете биткоини по одредена цена, кога опциите се позрели, но не сте обврзани да ја завршите трансакцијата. Честопати има додаток за користење на овие финансиски услуги.

Овие драматични промени на крипто пазарот предизвикаа диверзификација од платформите за дигитални средства – давајќи им на инвеститорите поголем избор. Обврзниците, фјучерсите и опциите почнуваат да процветуваат во индустријата. На пример, Bibox, AI берзата, тукушто започна со обврзници, со цел да им даде нови можности на трговците.

Забавувањето на темпото на ICO значеше дека стартапите бараат нови начини за зголемување на капиталот, додека инвеститорите се во потрага по нови начини за заштита и зголемување на нивните средства. Дали дериватите ќе добијат интензитет во 2019-та година допрва треба да се види, но нема сомнеж дека разговорите околу  финансиските инструменти се зголемуваат.

Leave a comment