Како може децентрализацијата да го реши проблемот со транспарентноста во онлајн коцкањето

Без оглед на тоа дали сте обожавател или не, коцкањето е главен дел во бизнисот за забава. Казината веќе долго време се поврзани со шоу-бизнисот и ноќниот живот, и во најдобар случај тоа е претставено како забавна општествена активност. Онлајн коцкањето еволуираше од истата позадина на забавата, но поради едностраната природа на платформите за онлајн казина, постојните проблеми со транспарентноста и зголемените трошоци се повеќе се влошуваат.

Индустријата е испреплетена со скандали кои, иако не се директно поврзани со пренасочувањето на системите за мешање на картите, сè уште фрлаат темно светло на онлајн покерот во целина. Самиот Black Friday, озлогласен скандал во кој се вклучени граѓански жалби и обвинение против врвни директори на PokerStars, Full Tilt Poker и Absolute Poker, покажува дека најдобрите играчи во индустријата се способни да играат валкано. Разбирливо и благодарение на добрата стара хеуристичка репрезентативност, популарен заклучок е дека ако онлајн покер играчите се толку храбри да ја измамат владата на САД, зошто да не и нив?

Сега, крипто и блокчејн технологиите може да изгледаат како сомнителен одговор. Овој нов пазар доаѓа со сопствени проблеми против перењето пари и спречувањето на измама, а сепак нуди богатство на технологии кои, кога се применуваат правилно, може да ја зајакнат транспарентноста без да ја загрозат безбедноста.

Во случај на софтвер за генерирање на случаен број, особено, онлајн покер собите се таинствени со добра причина. Преголемата изложеност на користените алгоритми може да се користи за манипулирање со системите. Една од столбовите на крипто светот е фактот дека трансакциските детали, нешто што традиционално се чува под повеќе безбедни слоеви, се поставени за секој да ги гледа на јавниот ledger.

Според Виталик Бутерин, ко-основач на Етереум, децентрализацијата доаѓа во три класификации: логичка децентрализација, архитектонска децентрализација и политичка децентрализација. Трансакциите на блокчејн се форма на две од трите во тоа што тие не се во сопственост или управувани од некоја политичка партија, а нема инфраструктурни точки на ранливост (архитектонска) благодарение на отсуството на компјутери и еднонасочните криптографски хаш функции. Примената на овие концепти за онлајн коцкање е интересно истражување на случај и беа лансирани многу ICO со клучниот предлог за обезбедување транспарентност на коцкарите преку блокчејната технологија.

Софтвер девелоперите во BetConstruct, на пример, планираат да влезат на пазарот на крипто со нивниот Fasttoken, за кој тврдат дека е способен да ги поврзува централизираните казино игри во блокчејнот и да им дозволи на корисниците да создадат блокчејн автомати. Со модифицирање и децентрализирање на архитектурата на постоечките казино игри со користење на паметни договори, платформата Fasttoken на BetConstruct може потенцијално да резултира со сигурни игри на среќа како коцките и апаратите.

Важно е да се забележи дека клучната придобивка од децентрализацијата на казино е дека ниту еден ентитет нема моќ да ги прилагоди алгоритмите што се користат за да ги одреди победниците или губитниците во играта. Додека пристапот на BetConstruct е да се мигрира авторитетот на протоколите за генерирање на случајни броеви во блокчејнот, во CoinPoker се добива повеќе партиципативен пристап за децентрализирање на мешањето карти во покер игрите.

Користејќи ја криптографската хеш функција KECCAK-256, децентрализираниот RNG на CoinPoker собира податоци од сите играчи на табелата и го користи влезот за генерирање на редот на палубата, а со тоа и на картичките и рацете на заедницата. Наместо децентрализирање на архитектурата на нашата платформа, ние ги користиме елементите на децентрализирана технологија (истиот алгоритам кој се користи за напојување на блокченот Ethereum) да откриеме како ние ги мешаме картите без да се грижиме за безбедносни пробиви и да вклучиме и играчи во процесот.

Едноставно кажано, постојат многу начини да се пристапи кон проблемот со транспарентноста. Додека од бизнис перспектива скокот на бројот на конкурентите на крипто-коцкањето може да се смета за закана, тој исто така ги отвора вратите за иновации. Бидејќи нашата индустрија е во раните фази на развој, степенот до кој другите играчи на пазарот ќе ги споделат своите технологии ќе игра важна улога во иднината на крипто-коцкањето и дали транспарентноста што ја ветува ќе биде доволна за да ги собори гигантите од старата школа на оваа индустрија.

Сара Хамид е главен извршен директор на CoinPoker, платформа за онлајн покер со блокчејн основа

Leave a comment