Како да станете блокчејн девелопер

Искусните блокчејн девелопери се редок луксуз, исто толку скапоцени како и биткоините што постојат на дистрибуираните ledgers што тие ги одржуваат. Научете еден од најважните јазици за блокчејн програмирање на и ќе бидете осигурани за цел живот, исто како и се што вреди да се има, ова достигнување нема да дојде лесно. Ако размислувате да станете блокчејн девелопер, еве како да започнете.

Научете ги јазиците и вашиот код

Крипто-заедницата е составена од низа племиња, секое од нив жестоко лојално на својата монета. Сепак, станете блокчејн девелопер и ќе можете да ги надминете овие вештачки граници, затоа што добриот код е добар код, и ако можете да создадете паметни договори отпорни на багови и да ги искористите слабостите, никогаш нема да бидете без работа. Сатоши го напиша Биткоин на C ++ и останува еден од најпопуларните и разноврсни програмски јазици на блокчејн до денес. Java, Python, Ruby, Rust, Solidity, Go и C# може да се најдат во криптосферата, сепак, крипто-мрежите се основниот слој.

Ако имате сериозна намера да станете блокчејн девелопер, но не разликувате компајлер од паметен договор, добро место за почеток е присуството на хакатон. Крипто проектите редовно ги одржуваат овие настани за да ги охрабрат девелоперите да градат врз нивниот екосистем и да инспирираат случаи и апликации за нова употреба. Настанот Big Bang на Aeternity, закажан да се одржи во Прага на 20-21 септември, на пример, ќе собере 500 учесници, вклучително и девелопери, претприемачи, студенти и големи технолошки умови за да разговараат за решенија за скалирање. Настани како што се овие, даваат идеална можност да се сретнете со истомисленици и да соберете совети како да се приклучите на оваа индустрија.

Како што забележа членот на одборот на крипто Фондацијата Aeternity , Емин Махрт, „Сите се апсолутно добредојдени да присуствуваат … Со задоволство ќе запознаеме што повеќе градежни технолошки истомисленици и љубопитни сонувачи. Никогаш не знаете кој од луѓето со кои ќе се сретнете, ќе стане основач на производ што ќе ја размрда индустријата.

Добрите и лошите страни на формалното образование

Дали имате диплома? Ако можевте да го вратите времето, дали би ја размениле истата за некоја покорисна- како компјутерски науки? Денес, многу идни студенти го доведуваат во прашање знаењето од формалното образование во ера каде може да го добиете истото од учење бесплатно на YouTube. Иако постојат некои полиња, како што се општествените науки, каде академското учење претставува најдобриот пат за напредок во кариерата, тоа не е случај со технологијата. Ако можете да кодирате, никој не се грижи каде сте ги стекнале своите вештини. Престижната диплома не значи ништо кога треба да се изврши дебагирање и часовникот отчукува.

Додека знаењето од високото образование е прашање за кое треба да се размисли, вреди да се напомене дека сега има универзитетски курсеви засновани на блокчејн. Овие вклучуваат Блокчејн на Беркли – студентска организација која нуди курсеви за кампусот и надвор од него – и онлајн курсот на Принстон наречен Биткоин и Крипто технологии, кој до денес привлече неколку стотици илјади пријавувања. Бесплатно е, но исто така трае само 18 часа и да станете експерт блокчејн девелопер трае подолго од еден викенд.

Како да станете самоук блокчејн девелопер

Ако имате дисциплина да учите и волја да избегнете да отварате социјални мрежи секој пат кога ќе престане вашата концентрација, ќе сфатите дека интернетот ги има сите алатки и упатства што се потребни за да станете успешен крипто девелопер. Страницата со ресурси на биткоин девелоперот Џејмсон Луп е богата со линкови до портали за да научите за биткоин технологијата. Видео курсевите на Udemy исто така вреди да се проверат.

Додека постојат идеолошки разлики помеѓу Bitcoin Core и Bitcoin Cash, од архитектонска перспектива, двете криптовалути се многу слични. Така, вештините што ги учите од страниците ориентирани кон BTC се подеднакво применливи за BCH. За поборниците на BCH, ова знаење потоа може да се додаде со тоа што се упатуваат кон делот за девелопери на Bitcoin.com. Learn делот е најдобро место за почеток. Еве, ќе најдете чекор по чекор инструкции за тоа како да ги градите Bitcoin Cash апликациите од нула и може да видите примери во реалниот свет кои можат да бидат распоредени како ваши работни копии кои можат да ви помогнат во креирањето на вашиот проект. Исто така, ќе најдете Mastering Bitcoin Cash, засновано на признатиот Mastering Bitcoin од Андреас М. Антонопулос.

Во иднина, сите ќе бидеме заменети со роботи и AI, но овде и сега, постои побарувачка за квалификувани луѓе да ја одржуваат сегашната генерација на крипто мрежи и да создаваат нови апликации и слоевитни решенија, изградени врз децентрализирани технологии. Ако тоа сте вие, престанете да сонувате и започнете да студирате.

Leave a comment