Како да поставите опрема за биткоин фармање

Постојат три главни категории на биткоин фармачки хардвер, секој поскап и помоќен од последниот. Овој водич за поставување на биткоин опрема за фармање објаснува за секој од нив, и зборува за тоа како да направите да работат.

Во оваа фаза, ќе разберете како работи биткоин, и што значи фармањето. Но, од теорија треба да се префрлиме кон пракса. Како можете да поставите биткоин фармачки хардвер и да започнете да генерирате некоја дигитална готовина? Првото нешто што ќе треба да направите е да одлучите кој ќе биде вашиот хардвер, и има две главни работи за кои треба да се размислува при изборот:

Хаш стапката

Ова е бројот на пресметки кои вашиот хардвер може да ги изврши секоја секунда, бидејќи се обидува да го пробие математичкиот проблем што го опишавме во нашата фармачка секција. Хаш стапката се мери во мегахашови, гигахашови и терахашови во секунда (MH / сек, GH / сек и TH / сек.) Колку повисока е вашата хаш стапка (во споредба со моменталната просечна хаш стапка), толку е поголема веројатноста да се реши трансакцискиот блок. Сајтот на wiki за споредба на хардвер за биткоин фармање е добро место кое содржи груби информации за хаш-стапките на различен хардвер.

Потрошувачка на енергија

Сета оваа компјутерска моќ троши доста електричната енергија, а тоа чини пари. Кога го правите изборот, вреди да се разгледа потрошувачката на енергија која ја прави хардверот во вати. Сакате да бидете сигурни дека нема да ги потрошите сите ваши пари на електрична енергија за фармање монети кои нема да бидат во вредност од она што го плативте за струја.

Користете ги овие два фактори за да откриете колку хешеви добивате за секој ват на електрична енергија што го користите. За да го направите ова, поделете го бројот на хаш со бројот на вати.

На пример, ако имате уред со капацитет од 500 GH / сек, а земате 400 вати на енергија, тогаш добивате 1,25 GH / сек по ват. Можете да ја проверите сметката за електрична енергија или да користите калкулатор за електрична енергија на интернет за да дознаете колку тоа значи во готовина.

Сепак, во некои случаи, ќе го користите вашиот компјутер за да го стартувате хардверот за фармање. Вашиот компјутер има своја електрична енергија која ја користи за фармачкиот хардвер, и ќе треба и тој фактор да го внесете во вашата пресметка.

Биткоин фармачки хардвер

Постојат три главни хардверски категории за фармање на биткоини: графички единици, FPGAs и ASICs. Ние ќе ги истражиме подлабоко во текстот подолу.

Процесор / графичкиот процесор за биткоин фармање

Најмалата моќна категорија на хардвер за биткоин фармање е самиот ваш компјутер. Теоретски, можете да го користите процесорот на компјутерот за фармање биткоини, но во пракса ова е толку бавно според денешните стандарди што нема никаква поента.

Можете да ги купите графичките процесори од два главни продавачи: ATI и Nvidia. Високо-квалитетните картички може да чинат стотици долари, но исто така ќе ви дадат значителна предност во однос на процесирањето на хардверот. На пример, графичката картичка ATI 5970 може да ви даде над 800 MH / сек во споредба со процесорот, што обично ќе ви даде помалку од 10 MH / сек.

Една од убавите работи околу графичките процесори е тоа што тие, исто така, ги оставаат вашите опции отворени. За разлика од другите опции за кои ќе дискутираме подоцна, овие единици може да се користат за криптовалути, различни од биткоин. Litecoin, на пример, користи различен proof of work алгоритам за работа од тој на биткоин, наречен Scrypt. Ова е оптимизирано за да одговара на процесорите и графичките процесори, што ги прави добра опција за фармачи кои сакаат да се префрлаат помеѓу различни валути.

GPU фармањето во денешно време е во голема мера мртво. Тешкотиите при биткоин фармањето толку многу се зголемија со ослободувањето на фармачката моќ на ASIC, што графичките картички не можат да се натпреваруваат. Ако не сакате да ги користите, најдобро би било да се опремите со матична плоча што може повеќе да издржи, за да заштедите при работа на одделни единици за напојување за различни плочи.

FPGA Биткоин фармачка опрема

Field Programmable Gate Array е интегрирано коло дизајнирано да се конфигурира откако ќе се изгради. Ова му овозможува на фармачкиот производител на хардвер да купи повеќе чипови, а потоа да ги прилагоди за биткоин фармање пред да ги стави во сопствената опрема. Бидејќи тие се прилагодени за фармање, тие нудат подобрувања во перформансите за разлика од процесорите и графичките процесори. FPGA со единечен чип работат на околу 750 Mегахашови / сек, иако тоа е на високо ниво. Се разбира, можно е да се стави повеќе од еден чип во кутијата.

ASIC Биткоин фармачка опрема

Овде веќе се случува акцијата. Специфичните интегрирани кола за апликации (ASICs) се специјално дизајнирани да направат само едно нешто: фармање биткоини со неверојатна брзина, со релативно ниска потрошувачка на енергија. Бидејќи овие чипови треба да бидат специјално дизајнирани за таа задача, а потоа фабрикувани, тие се скапи и одземаат многу време да се произведат – но брзините се зачудувачки. Од прес време, единиците се продаваат со брзина насекаде од 5-500 Гигахашови / сек. Производителите веќе ветуваат ASIC уреди со многу поголема моќност, кои се протегаат во опсегот 2 Терахашови / сек.

“Биткоин Компјутер”

Во септември 2015-та година 21 го објави својот “Биткоин компјутер”, во кој се сместени фармачки чипови и ги продава по околу 400 долари. Тој е наменета за девелопери да градат апликации со него, а не за оние кои сакаат да фармаат биткоин за профит.

Пресметајте ја профитабилноста на фармањето

Пред да го купите хардверот, пресметајте ја проектираната профитабилност, користејќи го одличниот калкулатор за профитабилно фармање на The Genesis Block или овој. Можете да внесувате параметри како што се трошоците за опремата, хаш-стапката, потрошувачката на енергија и сегашната цена на биткоините за да видите колку долго ќе потрае пред да ја вратите вашата инвестиција.

Еден од другите клучни параметри овде е network difficulty. Оваа метрика одредува колку е тешко да се решат трансакциските блокови, и варира според мрежната хаш-стапка.  Network difficulty веројатно значително ќе се зголеми како што доаѓаат ASIC уредите на пазарот, па затоа би можело да се зголеми оваа метрика во калкулаторот за да се види какво ќе биде враќањето на инвестицијата, бидејќи повеќе луѓе ќе се приклучат на играта. Користете го ова упатство за повеќе информации околу пресметувањето на профитабилноста на фармањето.

Откако ќе го изберете вашиот хардвер, ќе треба да направите неколку други работи:

Превземање на софтвер

Во зависност од тоа која опрема ќе ја изберете, ќе треба да го стартувате софтверот за да го користите. Типично кога користите графички карти и FPGA, ќе ви биде потребен домаќин компјутер кој работи две работи: стандардниот биткоин клиент и фармачкиот софтвер.

Стандарден биткоин клиент

Овој софтвер го поврзува вашиот компјутер со мрежата и му овозможува да комуницира со биткоин клиентите, да пренасочува трансакции и да го следи синџирот на блокови. Ќе му треба некое време за да го превеземе целиот биткоин блок синџир, за да може да започне. Биткоин клиентот ефикасно ги поврзува информациите помеѓу вашиот фармачки хардвер и биткоин мрежата.

Биткоин фармачки софтвер

Биткоин фармачкиот софтвер е она што му дава инструкции на хардверот да ја врши работата, поминува низ трансакциски блокови за да ги реши. Постојат различни од нив на располагање, во зависност од вашиот оперативен систем. Тие се достапни за Windows, Mac OS X и други.

Можеби ќе треба и фармачки софтвер за вашиот ASIC фармач исто така, иако некои понови модели ветуваат дека ќе испорачаат сè претходно конфигурирано, вклучувајќи биткоин адреса, така што сè што треба да направите е да го вклучите во штекер.

Еден паметен девелопер дури и произведува фармачки оперативен систем дизајниран да работи на Raspberry Pi, ефтин компјутер со големина на кредитна картичка дизајниран да троши многу мали количини на енергија. Ова може да се користи за напојување на USB-поврзано со ASIC фармач.

Придружи се на фармачки базен

Сега веќе имате поставено се. Се обложувам дека мислевте дека ќе фармате повеќе биткоини од банкнотите принтани од Федералните Резерви? За жал, не. Ќе имате мали шанси за успешно фармање биткоин, освен ако не соработувате со други луѓе.

Leave a comment