Како да поставите Биткоин paper wallet?

Ако научивте нешто за начините на чување на Биткоин, можеби ќе бидете заинтересирани да поседувате Биткоин paper wallet. Тоа е многу безбеден начин за складирање на вашите крипто средства, и релативно е лесно да се направи.

Што е Биткоин paper wallet?

Биткоин paper wallet е вашите јавни и приватни клучеви отпечатени на лист хартија или друг материјал. Тоа е едноставен инструмент со кој можете да ги примате, складирате и повлекувате вашите Биткоини. Има две QR кодови од обете страни, што го прави еден од најпогодните паричници за почетници.

Дали се овие паричници се безбедни?

Paper wallet генерално се смета за cold storage, што значи дека вашите дигитални средства се чуваат офлајн. Тоа е значително побезбеден метод во споредба со чувањето на вашите Биткоини во hot wallet, каде што секој со интернет-врска може да има пристап и да ги украде.

И покрај тоа, paper wallets исто така имаат свои ризици. Секој што ќе ги види може да ви ги украде средствата, затоа мора да се чуваат на безбедно. Освен тоа, треба да размислите и за неговата кршливост. Регуларните парчиња хартија можат да се распаднат, да изгорат или да се навлажнат и да станат нечитливи, па можеби ќе сакате да ги ставите во огноотпорно, водоотпорно или складиште што не е склоно на оштетување, и испечатете го со квалитетно мастило на висококвалитетна хартија. Некои луѓе дури одат дотаму што ги ламинираат своите хартиени паричници за да бидат поотпорни на оштетување.

Користењето paper wallet е прилично јасно. Можете да внесете средства до паричникот со користење на неговиот јавен клуч или QR-код. Ако сакате да ги изнесете тие средства, можете да го внесете приватниот клуч во софтверски паричник и да ги испратите на друго место.

Како да направите Биткоин paper wallet?

Paper wallet се креира со помош на Биткоин paper wallet генератори. Овие се софтвери со отворен извор, специјално дизајнирани да генерираат безбедни Биткоин paper wallets. Најпопуларните генератори се:

  1. BitAddress (генератор кој користи Javascript на пребарувачот)
  2. WalletGenerator (генератор кој користи Javascript на пребарувачот)
  3. Bitcoinpaperwallet.com (услуга базирана на BitAddress која ви овозможува да креирате стилски и преклопливи паричници)
  4. Mycellium Entropy (хардверски уред за генерирање на многу безбедни paper wallets)

Наједноставниот начин да се генерира paper wallet е да се следат овие чекори:

1. Одете на една од страниците за генератор на паричник. За овој специфичен пример, ние ќе го користиме генераторот за paper wallet BitAddress.

2. Откако ќе влезете на страницата, мрдајте го курсорот на глувчето насекаде на екранот или напишете случајни букви во даденото поле за да генерирате нај случаен редослед на букви и броеви.

3. Откако ќе достигнете 100%, можете да наведете каков паричник сакате да направите. Стандардната опција е „Single Wallet“, но исто така можете да кликнете на „Paper Wallet“ за хартиен лист со повеќе паричници.

4. Вашиот Биткоин може да се чува преку јавната адреса на левата страна на листот. Можете исто така да изберете дополнителни опции, како што се скриј ја hide cover art, да додадете фраза и BIP38 криптирање и да додадете повеќе адреси. Откако ќе завршите, притиснете го копчето за печатење, избришете ги дигиталните датотеки на паричникот, исчистете го cache на пребарувачот и вашиот paper wallet е подготвен за употреба.

Откако ќе го отпечатите вашиот паричник, чувајте го некаде на безбедно! Ако некој го украде, не постои начин да го повратите. Исто така можно е случајно да го изложите и вашиот принтан приватен клуч, затоа внимавајте.

Ризици од генерирање на paper wallet

Процесот опишан погоре не доаѓа без ризици. Треба да бидете свесни дека некој сè уште може да ги украде вашите приватни клучеви ако:

  1. Некој ја хакне вашата компјутерска или интернет-врска и може да види сè што се случувало на вашиот екран додека се генерирал паричникот.
  2. Ако некој го хакирал BitAddress или друг генератор на paper wallet што сте го користеле, можеби ќе имаат можност да ги соберат сите приватни клучеви што луѓето ги создавале во тоа време.
  3. Вашиот принтер или компјутер може да биде поставен да зачува копии на сите датотеки што ги отпечатите. Тие може да се чуваат во cache на вашите компјутери или принтери, така што секој што знае како да ги пронајде (со користење на штетен софтвер или со пристап до вашиот хардвер) би можел да ги избрише вашите paper wallets.

Сепак, нема потреба да се грижите ако сте барем нешто умешни во обезбедувањето на вашите уреди или ако не сакате да зачувате големи количини на Биткоин во вашиот paper wallet. Покрај тоа, секогаш можете да користите посигурен компјутер или посигурна интернет врска. Алтернативно, можете да го пробате претходно споменатиот уред Mycellium Entropy за да генерирате високо безбеден paper wallet.

И ако печатењето на paper wallet не ве прави сигурни, секогаш можете да добиете високо безбеден хардверски паричник како Trezor или Ledger.

Како што можете да видите, правењето безбеден paper wallet не е тешко ако ги следите упатствата до точка и преземате соодветни мерки на претпазливост!

Leave a comment