Како да купите Litecoin

Напомена: никогаш не вложувајте повеќе отколку што може да си дозволите да изгубите – криптовалутите се променливи и цената може да се намали, како и неочекувано да се зголеми. Може да ги следите податоците за цената и обемот на податоци на Litecoin овде.

Чување на вашиот litecoin

Пред да го купите litecoin, ќе треба некаде да го зачувате.

Оригиналниот паричник за оваа криптовалута е Litecoin Core, кој можете да го инсталирате (бесплатно) на вашиот десктоп. Сепак, ова го даунлодира целиот блокчејн на litecoin, па затоа треба да бидете сигурни дека имате доволно простор за складирање (и трпеливост).

Electrum-LTC е полесна верзија (SPV, или Simpler Payment Verification), исто така за десктоп. И некои десктоп паричници (како што се Jaxx и Exodus) прифаќаат повеќе монети, што значи дека можете да ги задржите вашиот биткоин и litecoin на истото место.

Loafwallet е мобилно решение за складирање на litecoin, развиен од Чарли Ли, креаторот на Litecoin.

За оние кои претпочитаат хардверска верзија, Trezor и Ledger Nano поддржуваат неколку криптоvaluti, вклучувајќи го и Litecoin.

Постојат дури и хартиени паричници за litecoin, како што е Liteaddress.

Девизи или биткоин?

Купување litecoin е слично на купување биткоин – повеќето големи берзи денес тргуваат и со двете, во замена за жичен трансфер, или кредитна или дебитна картичка. Листата на валути со кои можете да купите litecoin значително се зголеми во текот на изминатата година (но чудно се уште не се вклучени британските фунти, според CryptoCompare).

Bitfinex, Bitstamp, Poloniex и Coinbase се дел од поликвидните берзи на litecoin.

Меѓутоа, повеќето litecoin купувања се направени со биткоин. Некои од повеќе ликвидни берзи кои можат да се справат со BTC / LTC трансакција се Shapeshift, Poloniex, Bitfinex и Bitstamp.

Leave a comment