Како да користите VPN во вашиот пребарувач за да ја заштитите вашата приватност

Големите интернет пребарувачи сега нудат пристап до VPN услуги преку голем број на екстензии и во некои случаи преку вградени функции. Тие обезбедуваат лесно и прифатливо средство за заштита на вашата приватност и уживање во искуството на пребарување без цензура.

Chrome VPN екстензии кои можете да ги купите со криптовалути

Користењето виртуелна приватна мрежа (VPN) за сурфање на интернет стана деловна потреба овие денови поради зголемената потреба за зачувување на вашата приватност на интернет или заобиколување на ограничувањата кои се појавуваат на одредена веб-страница или држава што ја посетувате. Голем број на провајдери нудат VPN услуги, а многу од нив прифаќаат криптовалути. Екстензии на пребарувачи и интегрирани функции прават уште полесно да се добие нецензуриран и во голема мера пристап до мрежата кој не може да се тракува.

Постојат многу опции достапни за корисниците на Google Chrome, а крипто ентузијастите треба да бидат заинтересирани за некои од нив. VPN Mentor сугерира неколку екстензии, чии даватели на услуги се среќни да бидат платени со криптовалути. Private Internet Access е еден од нив; може да се преземе директно од Chrome Web Store. Откако ќе ја инсталирате и ќе се пријавите, ќе можете да одберете план за претплата. Надоместоците започнуваат со цена од 2,91 долари месечно за двегодишна претплата и се прифаќаат и криптовалути.

Express VPN е уште еден популарен избор. Сепак, за да ги искористат предностите на екстензиите на Chrome, корисниците прво треба да инсталираат десктоп апликација. Потребно е корисниците да се регистрираат со е-мејл на веб-страницата на VPN, да одберат план – тие започнуваат со нешто повеќе од 8 долари месечно – и останува да изберете начин на плаќање. Биткоин е меѓу достапните опции. Nord VPN е поедноставна алтернатива, прокси екстензија која ја крие вашата IP адреса, но не ги користи истите технологии за тунелирање / енкрипција што ги користат VPN. И таа исто така, може да се преземе од Chrome Web Store. Тригодишниот план чини 2,99 долари месечно.

Во повеќето случаи, кога ќе инсталирате VPN екстензија, ќе ја видите нејзината икона десно од барот на вашиот пребарувач. Користете го dropdown менито за да ги промените прилагодувањата и да изберете претпочитана локација. Некои VPNs поддржуваат дополнителни безбедносни карактеристики кои можат да се активираат, обезбедувајќи заштита од штетен софтвер и несакани реклами.

Mozilla тестирa VPN претплатничка услуга

Горенаведените VPN услуги се исто така достапни како додатоци за Firefox, интернет пребарувачот кој поддржува различни корисни и често бесплатни екстензии. Сепак, софтверската компанија која го развива Firefox во моментов тестира нова функција која ќе им овозможи на корисниците да ја појачаат нивната приватност со подобра енкрипција за околу 10 долари месечно. Мozilla неодамна се здружи со Швајцарската компанија Proton VPN за интегрирање на претплатничката услугата која обезбедува повисоко ниво на безбедност.

Покрај тоа, серверите на Proton VPN се наоѓаат во Швајцарија, Шведска и Исланд, каде што локалните закони ги спречуваат властите да пристапат до складираните информации. Компанијата исто така тврди дека не прибира никакви податоци за користењето на нивната услуга. Во блог пост Mozilla откри дека ќе ја понуди експерименталната функција на група корисници на Firefox во САД во текот на следните неколку месеци. Услугата е компатибилна со Windows, Mac, Linux, iOS и Android системи. Компанијата истакна дека ова лансирање е дел од нејзините напори за истражување на дополнителни извори на приходи.

Opera нуди бесплатна VPN карактеристика

Opera, уште еден популарен пребарувач, отиде чекор подалеку со интегрирање на бесплатна VPN услуга. Функцијата се активира со одредено копче кое е на левата страна од барот за адреси и може да се прилагоди во Settings табот. Таа доаѓа со неограничен пренос на податоци и им овозможува на корисниците да се префрлаат помеѓу виртуелни локации. Достапни се неколку опции, вклучувајќи Европа, Америка, Азија и автоматска поставка “Optimal location”. Кога е активен, малку ја забавува брзината на поврзување со интернет, иако постои опција да се заобиколи VPN за стандардните пребарувачи. Сепак, Opera VPN е корисна вградена функција која нема да ве чини ништо и не бара претплата.

Leave a comment