Како да користите криптовалути за праќање пари во странство

Глобалната индустрија за дознаки е огромна. Податоците на Светската банка покажуваат дека над 201 милијарда долари е испратено во странство само од САД во 2017-та година. Со оглед на тоа што луѓето ги напуштаат нациите зафатени со хиперинфлација, или едноставно бараат подобри можности во странство, испраќањето готовина дома станува неопходност. Како што откриваат луѓето во Венецуела, ова може да биде поевтино, побрзо и поедноставно со биткоин и други криптовалути. Еве четири начини да се праќаат пари во странство користејќи крипто.

Крипто дознака за масите

Биткоин и криптовалутите воопшто можат да ги пренесат парите од испраќачот до примачот исклучително брзо и по ниска цена. Ако сте нови во областа на децентрализирана peer-to-peer валута, вреди да се запознаете со тоа како функционира. Од таму, може да изберете која криптовалута имате намера да ја користите како канал за fiat пари. Bitcoin core (BTC) и bitcoin cash (BCH) се популарни, иако ripple (XRP) и ethereum  (ETH) се други опции што можеби ќе сакате да ги разгледате.

По изборот на вашата посакувана криптовалута, следниот чекор е да изберете паричник кој може да ја чува. Крипто паричници се суштински софтверски програми кои ги чуваат вашите јавни и приватни клучеви и интерфејс со различни блокчејни, овозможувајќи ви да го следите вашиот биланс, да праќате и примате пари и да вршите други операции. Постојат различни паричници кои можете да ги изберете: десктоп паричник, кој ќе се симне и инсталира на вашиот компјутер; онлајн паричник кој работи на cloud; или мобилен паричник, далеку најпопуларна опција, бидејќи тие можат да се користат насекаде додека сте во движење. Други опции вклучуваат хардверски паричници коишто чуваат приватни клучеви на корисникот на уред како USB и хартиени паричници, кои се однесуваат на физичка копија или отпечаток на вашите јавни и приватни клучеви. Двата се лесни за користење и обезбедуваат многу високо ниво на безбедност. Повеќе информации за изборот за најдобриот паричник можете да најдете тука. Сега да продолжиме со испитувањето на четири методи за испраќање готовина во странство користејќи криптовалути.

Localbitcoins.com

Далеку наједноставниот метод за почетници, купувајќи BTC за Localbitcoins, а потоа користејќи го за испраќање готовина во странство, е особено популарен кај земјите во развој. Вие едноставно треба да отворите сметка, да барате луѓе кои продаваат BTC во вашата земја и да направите банкарски трансфер кон продавачот. Платформата е многу безбедна и користи escrow механизам за одржување на средства, што значи дека монетите не можат да бидат пратени додека двете страни не се согласат.

Откако купувачот го има BTC што сака да го испрати во странство, тој може да го испрати до крипто паричникот на неговиот контакт, потоа може да го продаде или да го изврши истиот процес на Localbitcoins.com, но во обратна насока. Значи, ако лицето кое сака да испрати пари од САД во Венецуела сака да го искористи овој метод, тие ќе најдат купувач во Венецуела откако ќе купат BTC во САД, потоа ќе го продадат BTC и ќе добијат fiat пари на Венецуелска банкарска сметка. Побарајте добар fiat кон BTC стапка додека го користите овој метод, бидејќи ќе најдете многу купувачи и продавачи на Localbitcoins.com со различни стапки.

Airtm

Уште една популарна платформа за испраќање пари во странство користејќи криптовалути е Airtm. Дигитален паричник поврзан со банки и блокчејн, Airtm го прави испраќањето пари во странство преку криптовалути многу едноставно. Како и BTC и BCH, платформата поддржува голем број други валути, вклучувајќи ETH, XRP и monero (XMR). Отворањето на сметката е лесно, а Airtm обезбедува mid-market стапка на крипто размена. Постои крипто табла на веб-сајтот каде што можете да го видите вашиот вкупен биланс во американски долари, вклучувајќи ги сите ваши крипто салда. Од таму, можете да купите и продадете крипто и да го испратите на други адреси на Airtm. Примателите потоа можат да ги претворат директно во fiat и да ги повлечат.

Биткоин банкомати

Биткоин банкоматите (BATMs) брзо се појавуваат насекаде, со над 4.000 моментално низ целиот свет. Тие брзо им овозможуваат на корисниците да ги преземат своите крипто и fiat пари. И како начин за испраќање пари во странство, тие се скапоцен камен. Треба да најдете само BATM, да купите BTC или друг крипто, испратете го до примачот во друга земја, а потоа примачот може да го продаде крипто за готовина преку BATM. Примачот дури и не треба да се разбира во криптовалути – тие едноставно можат да направат и да испратат слика од QR кодот и испраќачот може директно да ја користи оваа биткоин адреса, која потоа може да се извади од BATM како готовина. BATMs имаат тенденција да наплаќаат повисока провизија од другите услуги споменати овде, треба да се напомене, така што нивната погодност доаѓа со цена.

Bloom Solutions

Понов метод за испраќање готовина во странство е преку Bloom Solutions. Основан од Луис Буенавентура, Bloom има за цел повторно да ја открие индустријата на дознаки користејќи БТК. Со фокусирање исклучиво на криптовалути како механизам за прекуграничен трансфер на пари, Bloom им овозможува на корисниците да се регистрираат, и кога нивните акредитиви се одобрени, се дава стапка за користење на услугата. Потоа можете да внесувате средства на вашата сметка на Bloom и Bloom се грижи за тие да бидат испратени во странство со испраќање на банкарска сметка или точка за подигање готовина. Е-мејл или СМС ќе го потврди завршувањето на трансакцијата. Со седиште во Филипини, услугата е пофалена за нејзината способност да им помогне на тие кои немаат банкарски сметки да можат да примат дознаки.

Leave a comment