Како да исплаќате вработени или како да бидете исплатени во Биткоин

Исплаќањето или да се биде платен со дигитални монети е норма во крипто секторот. Меѓутоа, учесниците во многу други индустрии, исто така, можат да ги искористат предностите што ги нудат децентрализираните валути. Во случај на bitcoin cash (BCH), тоа значи брзи, сигурни и ниски трошоци за трансакции. Некои платформи ги олеснуваат крипто исплатите помеѓу компаниите и нивните вработени, додека пак peer-to-peer решенијата остануваат остварлива опција.

Предложени услуги за крипто плаќања

Бизниси кои ја истражуваат можноста за воведување крипто плаќања за своите вработени и изведувачи може да имаат потреба од помош од компании кои се специјализирани за овој вид на сметководство. Bitwage е добро воспоставена платформа која обезбедува услуги за плати и човечки ресурси за денешницата, кога користењето на дигитални валути за плаќања брзо се зголемува низ целиот свет.

Bitwage им помага на меѓународните компании да ги исплатат своите продавачи побрзо и поевтино користејќи крипто. Многу од нивните клиенти се работодавци кои сакаат да им понудат на своите работници и изведувачи бенефиции поврзани со дигиталните средства. Во исто време, тие им обезбедуваат на поединци кои би сакале да бидат платени во монети, опцијата да добијат пола или целосна плата во криптовалути.

Платформата, која има канцеларии од двете страни на Атлантикот и купувачи од Бразил до Индија, работи со бизниси кои имаат потреба од големи плати и услуги за човечки ресурси. Таа нуди широк спектар на флексибилни решенија и цени за работодавачите и вработените. За финансирање на плати, BitWage во моментов поддржува bitcoin core (BTC) и eтереум (ETH), како и повеќе девизни валути, вклучувајќи американски долари, кинески јуани, руска рубља и евро.

Воспоставувањето и унапредувањето на другите платформи кои обезбедуваат платежни услуги, најверојатно, ќе привлечат уште повеќе бизниси, особено оние што вработуваат работници од далеку, да почнат да исплаќаат во криптовалути. Засега, Bitwage нема премногу конкуренти , но има и други интересни предлози. На пример, службата за вработување наречена Laborx има намера да ги отсече банките и да ги редефинира платите преку олеснување на надоместокот во реално време користејќи криптовалути.

Во својата визија за тоа како треба да изгледа управувањето со платен список, Австралискиот стартап ги смета тековните месечни и неделни плаќања како застарен метод и им овозможува на компаниите да ги исплаќаат своите вработени додека работат. На крајот, па дури и во текот на работниот ден, вработените ќе можат да го трошат она што тие го заработиле истиот ден.

Плаќања директно со Биткоин

Многу компании од крипто индустријата често сакаат да го финансираат целиот платен список со криптовалути. Bitcoin cash е монетата по избор како пример поради неговите очигледни предности во однос на другите дигитални валути, вклучувајќи брзи и сигурни трансакции обработени по скоро никаква цена.

Не се потребни услуги од трета страна за да се спроведат ваквите плаќања. На сите ваши вработени и изведувачи ќе им треба безбеден крипто паричник кој е лесен за користење. Паричникот на Bitcoin.com е достапен бесплатно во App Store и Google Play. И за десктоп апликации можете да ги испробате паричникот од Badger.

Со паричникот, можете да направите и да добивате плаќања до и од било која bitcoin cash и bitcoin core адреса и Badger има некои корисни функции. Една од нив е интеграцијата  на услуга за берза наречена Sideshift, која ќе ви овозможи да ги замените BTC и BCH по многу ниска цена и ќе ја добиете разменетата сума директно во вашиот паричник. Можете исто така да купите монети со кредитна картичка и без посета на берза.

Но, дури и ако работите со луѓе од земји каде паметните телефони се поретки и интернет конекцијата не е толку сигурна, сепак можете да ги исплатите со bitcoin cash. Cointext е платформа која овозможува офлајн крипто трансакции. Платформата им овозможува на корисниците да пренесуваат BCH со користење на едноставни  смс пораки.

Креирај и испрати крипто-фактури

Фактурирањето е важен дел од секојдневните деловни односи меѓу компаниите и изведувачите. Повеќе платформи сега нудат сметководствени услуги за бизниси и професионалци во крипто-просторот и пошироко, вклучувајќи алатки кои ќе ви помогнат да креирате и испраќате крипто фактури како што се Gilded, Anypay, Blockonomics, CD Pay и Coinpayments.

И платформите како Piixpay ви дозволуваат да плаќате сметки и фактури со дигитални средства, вклучувајќи го и bitcoin cash, на субјекти кои се уште прифаќаат само девизни пари. За да го сторите тоа, потребни се само неколку чекори пред да се испрати електронската готовина, како на пр. да се обезбеди точниот износ во девизна валута, името на примателот и бројот на нивната банкарска сметка.

Експанзијата на сите овие услуги им овозможи на многу компании, а не само оние кои работат во крипто-индустријата, да почнат да исплаќаат плати, бонуси и други надоместоци делумно или целосно со користење на криптовалути. На пример, платформите како Openbazaar, Augur, Uber и Airbnb се меѓу клиентите на Bitwage.

Наоѓање на работа која е платена со криптовалути

Технолошкиот напредок, вклучувајќи го и усвојувањето на криптовалутите, го направи светот помал и важноста на хонорарното работење расте со секоја измината година. Криптовалутите многу добро може да послужи во проширувањето на фриленс просторот.

Ако сте фриленсер (хонорарец) во потрага по вработување во крипто индустријата и сакате да бидете платени со криптовалути, има неколку онлајн платформи кои можат да ви помогнат да ја пронајдете работата што ја сакате. Проверете, на пример, сајтови како што се Crypto Jobs List, Angel List, Peopleperhour, Moneo, Hire Match, Blocklancer и Bitjob.

Workforbitcoins е уште една опција која дава можност да се поврзете со бизниси кои вработуваат луѓе за крипто. Платформата ги поддржува поважните валути, како што се bitcoin cash (BCH) и ќе ви овозможи да изберете работа платена со вашата омилена монета. Исто така, можете да најдете илјадници реклами за работа кои нудат крипто плаќање на Crypto.jobs и услугата наречена Freelance for Coins која им овозможува на корисниците да поставуваат понуди за хонорарни услуги.

Leave a comment