Како да го вратите вашиот wallet ако вашите приватни клучеви се изгубени

Пред да ни ги донесе интернетот видеата од кучиња и мачки и Facebook постовите на вашата баба, губењето пари беше трауматично искуство. Намалувањето од 20 долари значеше дека веројатно никогаш нема да го видите – сè што останало е тоа непогрешливо чувство дека сте направиле глупост.

Барем во fiat светот, е малку потешко да се губат пари. Централизирани институции значи дека можете да си ги вратите корисничките имиња и лозинки за момент – со одговарање на неколку безбедносни прашања или прикажување на вашата лична карта за да го вратите пристапот. Помошта е дури и достапна ако ви изгореле илјадници долари во пожар, благодарение на специјалниот оддел кој може да ги спои повторно заедно и ги разменува за нови банкноти.

За жал, ова е една пречка за која крипто индустријата се бори да ја надмине – а во некои случаи, последиците се многу скапи.

Сопственоста на криптовалути е определена по тоа кој ги поседува приватните клучеви за овие средства. Поради ова, тие се многу поважни од лозинката. Зачувувањето на овие кодови на cloud може да биде катастрофално во случај да сте хакирани, а чување во телефонот може да биде катастрофално ако уредот е изгубен, украден или оштетен. Крипто ентузијастите ги послушаа советите од експертите со тоа што станаа паметни и ги чуваат офлајн – користејќи USB стик или дури и старомоден лист хартија – само да не заборават каде го ставиле или да го фрлат без да го сфатат дека е битно.

Хорор приказни како ова се добро документирани – вклучително и на Cointelegraph. Велшанецот кој фрли хард диск со 7.500 биткоини (во вредност од околу 47 милиони долари според денешните стапки). И да не го заборавиме дека анонимниот Австралиец кој се плаши од неговата сопруга да не полуди по дознавањето дека закачил вирус на евтин USB стик на кој чувал илјадници Биткоини.

Во поголемиот дел од времето, ништо не може да се направи кога приватни клучеви се изгубени. Минатата година, дигитална фирма за форензика процени дека четири милиони биткоини се засекогаш изгубени. Но, иако би можело да биде малку доцна за оние кои веќе изгубиле крипто на овој начин, новата технологија, дизајнирана да им помогне на луѓето да ги вратат своите приватни клучеви, почнува да се појавува.

Зачувување на приватни клучеви

Некои блокчејни платформи веруваат дека “zero-knowledge proofs”- релативно нов концепт во криптографскиот свет кој се појави во 1980-тите – може да ги смени ставовите кон приватни клучеви, овозможувајќи им да бидат вратени без да се загрози безбедноста.

Концептот може да се објасни вака: да може да му докажете на некој дека знаете нешто, без да откриете што знаете.

Еден добро познат пример е познат како “Two Balls And The Colorblind Friend”. Ајде да замислиме дека имате зелена и црвена топка – идентични на сите начини освен бојата – и пријател кој не може да ја каже разликата меѓу нив. Сепак, сакате да докажете дека се со различни бои.

Вашиот пријател кој не разликува бои ќе ги стави топките зад грб – и ќе открие една од нив. Потоа повторно ги става топчињата зад грбот, ја покажува повторно едната и прашува: “Дали ја сменив топката?”

Со оглед на разликата во боите, би било лесно кажете дали се случила размена или не, но невозможно е да му докажете на него. Повторувањето на овој процес одново и одново ќе му помогне на твојот пријател да сфати дека се со различни бои, затоа што секогаш ќе го добие правилниот одговор. Од клучно значење, никогаш нема да откриете која топка е зелена и која е црвена.

SovereignWallet користи zero-knowledge енкрипцијата за да им овозможи на своите корисници да ги повратат нивните приватни клучеви со преземање на апликација на друг паметен телефон доколку уредот што го користат се изгуби или искрши. Ова може да се постигне така што клучот е шифриран со нивната лозинка и PIN – и се чува безбедно на серверот на мрежата. Како алтернатива, тие исто така имаат можност да ги превземат приватните клучеви со пренесување на мнемонистичките зборови кои се создаваат во времето кога овие кодови се креирани.

Платформата која овозможува крипто да се пренесува како во стил на месинџер, смета дека блокчејн технологијата може да помогне да се намалат трошоците за уплати од странство, како прекуграничното испраќање на пари на странските работници кон своите најблиски.

Заштита на средства

Се разбира, грижата на сопствениците на криптовалути е дека секој механизам кој им овозможува да ги вратат своите приватни клучеви – колку и да е пожелно – може да ги стави нивните средства на ризик да бидат украдени од страна на некој кој лажно се претставува. Затоа елементот на zero-knowledge за такви мерки е од клучно значење.

Враќајќи се на примерот на пријателите и топките во боја, замислете дека црвената и зелената топка претставуваат лозинки, и вие сте единствената личност во светот кои можат да ја видат нивната боја. Ова би значело дека измамникот кој се обидел да го спроведе истиот експеримент за да го убеди вашиот пријател за боите, ќе направи премногу грешки за време на префрлувачкиот експеримент – и нема да успее да ги убеди – бидејќи и тие не знаат.

SovereignWallet, исто така, користи сигурносно машинско учење во својата инфраструктура, технологија на која исто така се потпира и Palantir, технолошкиот гигант на Силиконската Долина, основан од Питер Тил.

Наместо само да се потпира на кориснички имиња и лозинки, крипто wallet-от ги следи корисничките патерни на сопственикот и се активира секогаш кога има аномалија. Дополнителна автентикација е потребна секогаш кога некој корисник се најавува на нов уред, а успешно поминување на овие дополнителни мерки резултира со автоматско одјавување од паметните телефони што ги користел во минатото. SovereignWallet вели дека се стреми да биде “паметна апликација која може да размислува и да не биде лесно измамена” преку низа други функции, како што е технологијата која ја спречува апликацијата да се користи на PC-базирани емулаторски програми наместо вистински паметен телефон.

Leave a comment