Како да ги задржите Bitcoin Cash трансакциите приватни

Постојат многу причини зошто Bitcoin Cash трансакциите треба да бидат приватни и првите шест начини да ги направите анонимни се наведени во ново видео од Bitcoin.com. Во меѓувреме, Работната група за финансиска акција ги објави своите глобални водичи за крипто-средства, успешно повикувајќи ги земјите и крипто-берзите за да ги зајакнат своите KYC мерки.

Лесни начини да се задржат трансакции приватни

Постојат многу начини на кои корисниците на bitcoin cash можат да ги задржат своите трансакции приватни. Bitcoin.com креираше ново видео во кое ги наведува првите шест лесни начини да се помогне крипто трансакциите да станат анонимни.

Еден од најчестите начини за зголемување на приватноста при трансакциите во крипто е користење на peer-to-peer (P2P) платформите кои не бараат информации за KYC, како што е новопроизведената платформа од Bitcoin.com. Над 22.000 луѓе се регистрираа на Local.Bitcoin.com, која “не бара од вас да се идентификувате и можете слободно да прифатите било кој од методите за плаќање наведени на страницата”, објаснува видеото. Во него понатаму детално се опишува како корисниците можат да останат безбедни кога користат P2P платформи, покрај тоа што остануваат “потполно анонимни”.

Корисниците на BCH, исто така, можат да го користат Cashshuffle што им овозможува “да ги мешаат монетите со други корисници, па речиси е невозможно да се поврзе bitcoin cash-от со одредена личност”, се вели во видеото. Во него исто така, се опишува употребата на Tor и VPN за подобрување на приватноста.

Понатаму, биткоин банкомати кои не бараат KYC може да се користат за приватни трансакции. “Биткоин банкомати се појавуваат низ целиот свет. Веројатно веќе има некои на неколку километри од вас”, се вели во видеото, додавајќи дека секој може да најде еден користејќи ја оваа алатка. За оние кои сакаат приватно да заработат криптовалути, ова видео ги опишува главните начини да се заработи BCH приход.

Зголемени глобалните напори за KYC

Многу земји и крипто берзи би можеле да станат посериозни во однос на нивните KYC мерки. Оперативната група за финансиска акција (FATF), глобалната мониторинг група за перење пари, ги објави своите упатства за виртуелни средства и провајдерите на услуги за виртуелни средства минатата недела. Тој признава:

“Екосистемот на виртуелни средства забележа пораст на анонимните криптовалути (AECs), миксери и tumblers, децентрализирани платформи и берзи и други видови производи и услуги кои овозможуваат намалена транспарентност и зголемена заматеност на финансиските текови.”

FATF, исто така, потврди дека продолжуваат да се појавуваат нови методи”, вклучувајќи ја и зголемената употреба на виртуелно-кон-виртуелно слоевити шеми, кои се обидуваат додатно да ги затскријат трансакциите на релативно лесен, ефтин и безбеден начин”.

Организацијата последователно ги повикува сите земји и крипто берзи да ги зајакнат своите мерки против производите и услугите кои би можеле да ја намалат способноста на “берзата да спроведе ефективна анализа на своите клиенти”. Сепак, нејзините препораки не се закони и не се обврзувачки бидејќи секоја земја може да избере да имплементира било кое од нив или ниту едно од упатствата.

Leave a comment