Како блокчејн индустријата се движи кон родовата еднаквост

Истражувањето во делот на инвеститорите, спроведено претходно оваа година, покажува дека блокчејн е сведок на значителна разлика во однос на полот – само 8,5 отсто од корисниците на криптовалути се жени.

Додека се движиме во нова ера на блокчејн и криптовалути, кои што потенцијално може да станат универзално прифатени, јасно е дека сите гласови и мислења на жените – и на сите очигледно, навистина се потребни за да ни помогнат да стигнеме до таму.

На блокчејн евентот на The Next Web на 12-14-ти декември, Hard Fork Decentralized, жените добиваат попуст од 85 отсто на билетите за да се намали неизбежната родова празнина која стана честа на конференции во оваа индустрија.

The Next Web ги покани инспиративните жени да ги споделат своите идеи, перспективи и искуства за иднината на блокчејн. На блокчејниот настан ќе биде домаќин на Кавита Гупта, основач на Управниот партнер на ConsenSys, Маргарита Картанович, главен и одговорен уредник во Binary District, Ајелет Ноф, основач и ко-извршен директор на Blonde 2.0 и многу повеќе.

Еве и уште некои други кои активно на различни начини промовираат родова балансирана блокчејна иднина:

Жените на власт

Неодамна, Швајцарската асоцијација за криптовалути објави дека им се потребни повеќе женски лидери. Локалните медиуми објавија дека ќе назначат две нови членови на одборот, по обвинувањата дека станале “момчешки клуб”.

Сепак, сé уште е голема вест кога жената го презема кормилото на блокчејни компании. Иако полека станува нормализирано тоа да ги видиме жените на власт во индустријата, тоа е голема вест кога тоа всушност се случува. Земете го како пример, овој напис за блокчејниот тим на IBM, предводен од женски лик, кој сепак треба да ги објасни заслугите на одговорните жени. Можеби по 20 години, квалификациите на жената нема да треба толку да се користат како оправдување.

Образование

Коосновачот и извршен директор на Lightning Labs, Елизабет Старк, објави стипендии за женските блокчејн девелопери во Њујорк претходно оваа година, со цел да се намали родовата поделба.

Ова не се случува само во западните земји. Во Авганистан, каде што е вообичаено жените да немаат пристап до сопствените пари, криптовата супериорност може да биде многу зајакнувачка алатка. Code to Inspire, непрофитно училиште за кодирање за девојчиња во Херат, Авганистан, ги обучува жените во техничка писменост за да можат да имаат финансиска и социјална независност.

Блокчејн за заштита на женските права

Во Кина, активистите се свртеа кон блокчејн за да ги документираат приказните за жртвите на сексуален напад. Во знак на одмазда за владината цензура на социјалните медиуми, употребата на блокчејн е начин да се осигураат дека овие приказни никогаш не се менуваат или уништуваат.

Тоа не е совршено решение, бидејќи владата сѐ уште може да ги отстрани веб-сајтовите што ја овозможуваат оваа документација на блокчејнот, но инспиративно е да се види дека жените ја користат технологијата за да ги искажат своите ставови и нивните гласови да можат да бидат чуени.

Сите овие напори го отворија патот за рамноправен блокчејн и криптовалути. Сигурно имаме долг пат – има уште многу да се направи – но овие примери се одличен чекор во вистинската насока.

Тука можете да добиете попуст од 85 проценти.

Leave a comment