И покрај забраната, Кина ја одржува крипто-трговијата благодарение на Tether и VPNs

Кинеските трговци ги користат виртуелните приватни мрежи (VPN) како главен инструмент за заобиколување на тековната владина акција против крипто-трговијата, објави локалниот медиум South China Morning Post (SCMP) на 8-ми септември.

Според SCMP, референтните извештаи од Пекинг-поврзани со Shanghai Securities Times, трговците почнаа да го користат влијателниот stablecoin Tether (USDT) како средство за влегување и излегување од крипто-пазарите.

Во комбинација со VPN, двајца трговци можат да користат платформа за размена, која повремено е регистрирана надвор од Кина, како посредник за размена на fiat валута со крипто и обратно.

“Двајца поединци кои ја имаат завршено постапката “know-your-customer” со размена ќе ги заменат “fiat “валутите […] во tether”, се вели во публикацијата:

“Размената игра улога на надгледувач на такви тргувања и е подготвена да суди во случаи на неуспешни размени или трансакции кои не се почитуваат.”

Областа во Пекинг ја засили општата забрана за размена на криптовалути минатиот месец, барајќи на локално ниво да се забранат над 120 веб-сајтови на платформи кои се обидуваат да им служат на потенцијалните домашни потрошувачи.

Извршниот директор на TideBit, Теренс Цанг, изјави за SCMP, е “забраната е насочена кон серија помали платформи за размена кои тврдеа дека се странски ентитети, но всушност работат во Кина, тврдејќи дека ги пренеле нивните операции на Кинеска компанија.”

Во исто време, во забелешката на Post, во моментот не постои успешна шема за блокирање на VPN, дозволувајќи им на попаметните трговци да го задржат пристапот до забранети онлајн ресурси.

Кинеските трговци спроведоа разни начини на крипто-тргување, откако властите први почнаа да ја забрануваат во септември 2017-та година, објави Cointelegraph.

Тие сега го користат на Хонг Конг како home from home за самите платформи, додека трговците прибегнаа кон опции како peer-to-peer, нешто што Кинеската влада сега исто така сака да го затвори.

Leave a comment