Истражување: Популарноста на блокчејн меѓу големите претпријатија порасна за 11% оваа година

Новото истражување од fintech аналитичарите  Juniper House покажа дека соработката на блокчејн со големите претпријатија е зголемена за 11% оваа година, според соопштението за медиумите објавено на 11-ти септември.

Блокчејн истражувањето на Juniper House: ангажирање, придобивки и ставови (второ издание) покажа дека 65% од адекватните големи претпријатија – дефинирани како оние кои вработуваат најмалку 10.000 вработени – “размислуваат или активно се ангажираат” околу блокчејн, до 11% повеќе од тие 54% минатата година.

Понатамошната анализа на податоците покажува дека речиси една четвртина од фирмите се поместија од блокчејн proofs-of-concept на испитувања и комерцијални прегледи. Потенцијалниот опсег на намените на оваа технологија, исто така, се прошири, со само 15% од фирмите предложија блокчејн интегрирање поврзано со плаќањата – во споредба со 34% минатата година.

Во соопштението за печатот забележан е “значителен” интерес во областите на логистика, автентикација и smart contracts.

Дури и кога Ethereum (ETH) неодамна претрпе пораз на пазарот, наодите на Juniper, исто така, откриваат дека речиси половина од наведените фирми планираат да го искористат потенцијалот за стандардизација на платформата за да ги лансираат своите комерцијални dApps (Дистрибуирани апликации) на блокчејнот на Ethereum.

Меѓу фирмите кои веќе инвестирале над 100.000 долари во блокчејн покажале дека планираат да ја потрошат “барем” истата сума во следната година. Juniper истакна дека ова покажува “во голема мера позитивни” првични повратни информации за инвестирање во технологијата, доволно за фирмите да ги поддржат своите постоечки обврски да го следат нејзиниот развој.

Коавторот на истражување на Juniper, Џејмс Моар, сепак, е цитиран како укажува на потенцијалните предизвици кои ги поставува интегрирањето на блокчејн во legacy системи:

“Наодите ја илустрираат потребата компаниите да се вклучат во продолжен период на паралелно водење на нови системи заедно со старите, за да ги истиснат сите проблеми што можат да се појават.”

Интересно е тоа што, меѓу најважните технолошки гиганти, IBM се најде како најпопуларна компанија за блокчејн решенија – 65% од испитаниците го нарекоа својот избор како “go-to” – надминувајќи ја конкурентската фирма Microsoft за речиси 10 пати, која постигна 7% и беше рангирана на второ место.

Едно неодамнешно истражување на ревизорот на “Big Four”, Делоит откри дека меѓу компаниите кои се соочуваат со имплементирање на legacy-ограничени блокчејн решенија, 74% од сите испитаници во истражувањето изјавија дека нивниот извршен тим верува дека постои “занимлив бизнис случај” за нивно имплементирање.

Leave a comment