Истражување на Канадската Банка: 58% од Канаѓаните се сопственици на биткоин за инвестициски цели

Канадските граѓани користеа биткоин (BTC) главно за инвестициски цели во 2017-та година, според една студија на Канадската Банка (BoC) објавена на 23-ти јули.

Студијата е ажурирање на резултатите од Bitcoin Omnibus Survey (BTCOS) спроведена од страна на централната банка на Канада за краток временски период од 12-ти до 15-ти декември 2017-та година, неколку дена пред биткоин да го достигне своето највисоко ниво од 20.000 долари на 17-ти декември.

Според резултатите од истражувањето, Канаѓаните главно ја користеле главната криптовалута за инвестициски цели во 2017-та година, наместо за трансакции, кои претходно биле наведени како главна причина за управување со биткоин во 2016-та година.

Додека 58% од испитаниците тврдат дека мотивацијата е “како инвестиција”, 12% од Канадските биткоинџии наводно го користат BTC бидејќи “моите пријатели поседуваат биткоин”, 7% поради интересот за нови технологии и 6% за купување производи и услуги на Интернет.

Меѓу тие што не им служи за трансакции, биткоин го користат “еднаш или два пати, но не на редовна основа”, огромното мнозинство – 77% – одговориле дека го држат BTC како инвестиција.

Граѓаните на Британска Колумбија го поседуваат највисокото ниво на свесност за биткоин, со пријавен раст од 77% во 2016-та година на 93% во 2017-та година. Prairies е рангирана на второ место во Канадските провинции во однос на BTC свеста, со Онтарио на трето место, според студијата.

Провинцискиот финансиски регулатор во провинцијата, Ontario Securities Commission (OSC), објави извештај на крајот од јуни, според кој само 3% од Онтаријанците успешно го завршиле краткиот тест за основите на биткоин, додека 34% покажале просечно знаење.

Претходно во јуни извршниот директор на Канадската банка, Џејмс Чепмен, тврдеше дека криптовалути не претставуваат ризик за системот на fiat пари, наведувајќи дека единствено може да биде закана во случај на “хиперинфлација”.

 

Leave a comment