Истражување: Крипто може да стане мејнстрим начинот на плаќање во следната деценија

Една нова студија откри дека криптовалутите како Биткоин (BTC) имаат потенцијал да станат главни средства за плаќање и веќе ги исполнуваат еден од трите главни критериуми за пари, според соопштението за печатот од eToro на 9-ти јули. Истражувањето споменато во соопштението беше заеднички напор од страна на Кралскиот колеџ и Британската трговска платформа eToro.

Извештајот е наречен “Криптовалути: надминување на бариерите за доверба и усвојување”, напишано од професорот Вилијам Нотенбелт од Кралскиот колеџ во Лондон и д-р Зејнеп Гургук од школата за бизнис на Кралскиот колеџ, вели дека криптовалутите се “следниот природен чекор” за пари и може да стане мејнстрим инструмент за плаќање “во текот на деценијата.”

Според извештајот, криптовалутите веќе ги исполнуваат едно од трите фундаментални принципи на fiat пари со тоа што делуваат како артикли на вредност, додека сè уште не ги исполнуваат двата други барања; дејствувајќи како медиум за размена и служење како пресметковна единица.

Според студијата, биткоин и другите криптовалути треба да решат шест главни предизвици за да ги исполнат овие барања; приспособливост, употребливост, регулација, нестабилност, стимулации и приватност.

Извештајот нагласува дека новите системи за плаќање, како и типовите на средства, “не се појавуваат преку ноќ”. Икбал Гандхам, извршен директор на  еToro во Велика Британија, истакна дека првиот мејл бил испратен во 1971-ва година, додека три децении биле потребни “да станат секојдневни со интерфејс лесен за користење.”

Гандхам, кој е исто така претседател на британската индустриска група CryptoUK, истакна дека поминаа “малку повеќе од осум години од првата биткоинска трансакција и “денес веќе гледаме дека почнуваат да ги задоволуваат барањата како што тоа го прават секојдневните пари.” Тој додаде дека способноста на криптовалутите да дејствуваат и како прекугранични плаќања може да биде факторот кој “ги вовлекува во мејнстримот “.

Професорот Вилијам Нотенбелт од Кралскиот колеџ изјави дека криптовалутите имаат потенцијал да “загрозат сè што мислевме дека знаеме за природата на финансиските системи и финансиските средства”, благодарение на неговиот децентрализиран карактер.

Минатата недела, шефот на банката за Меѓународни решенија (BIS) Агустин Карстенс, тврдеше дека криптовaлутите “не можат да ги преземат функциите на парите” и ги предупреди “младите” против “обидот за создавање пари”. Претходно во јуни BIS посвети статија од 24 страници за ова прашање, фокусирајќи се на проблемите со приспособливоста на биткоин. Во статијата се вели дека криптовалутите не се во состојба доволно да се зголемат за да станат медиум за размена во глобалната економија.

 

Leave a comment