Истражување: Американскиот долар е најстариот активно тргуван fiat со криптовалути

Консултантската фирма за менаџмент и технологија GreySpark, во новото истражување објавено на 4-ти септември, откри дека американските долари се најпродуктивно тргуваната валута против криптовалути.

Истражувањето се фокусира на неодамнешната популарност на криптовалутите кои се проширија како вирус кон крајот на 2017-та година, кога цената на Биткоин (BTC) достигна највисока цена од 20.000 долари.

Експертите на GreySpark откриле дека крипто-цените се во корелација со интересот за крипто-пребарување на Google. На пример, флуктуацијата на цената на Биткоин (BTC) меѓу 19.000 и 20.000 долари кореспондира со рекордниот износ на пребарувања за “Биткоин” и “криптовалути”, според истражувањето.

Покрај тоа, истражувачите тврдат дека обемот на крипто-тргувањето се зголеми на повеќето пазари, главно се тргуваше против големите fiat валути, истакнувајќи дека во изминатите неколку години Американскиот долар стана најмногу активно тргуван во таа индустрија.

Студијата, исто така, наведува дека во текот на 2018-та година, повеќе од 20 криптовалути имале пазарна капитализација од над 1 милијарда долари, откако вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути достигна рекордни височини над 800 милијарди долари во јануари 2018-та година.

Истражувањето ги дели земјите во три групи врз основа на на официјалниот став на земјата кон крипто: Австралија, Јужна Кореја, Швајцарија и Јапонија се меѓу оние кои брзо ги прифаќаат крипто-регулативите и промовираат дигитални валутни продукти; Канада, САД, Русија и други, наводно, продолжуваат со поголема претпазливост во однос на тоа како да им пристапат на новата класа на средства. Кина и Колумбија околу групирани заедно како земји чии влади преземаат посурови ставови кон крипто, воспоставувајќи забрани и други ограничувања.

Извештајот на GreySpark, исто така, го забележува недостатокот на доверливи решенија во крипто-индустријата, тврдејќи дека пазарот чека big houses како што се U.S.-based State Street и Northern Trust.

Наведувајќи го истражувањето на Coinbase, општиот интерес за дигитални средства ги поттикна големите универзитети да започнат курсеви посветени на новите технологии. Студијата на Coinbase покажа дека 42 отсто од првите 50 универзитети во светот нудат најмалку еден предмет за криптовалути и блокчејн.

Leave a comment