Истражувачи изградија блокчејн платформа која ја намалува потрошувачката на електрична енергија

Истражувачите од еден од најголемите универзитети во Кина велат дека имаат развиено децентрализирана платформа за размена, не за крипто-средства, туку за неискористена моќ.

Пријавата за патент поднесена од тим од Кинескиот Fudan University во јануари и откриена во петокот, ја дефинира работата на блокчејн платформа за електрична енергија која ги доделува продавачите на електрична енергија и купувачите како јазли на мрежата и им овозможува сигурно да тргуваат со неискористена електрична енергија без вмешување од трети лица.

Користејќи ја мрежата, јазлите може да емитуваат барања за продажба или купувања, по што паметните договори ќе ги поврзат барањата, врз основа на податоци како што се обемот и цената, а потоа и да активираат трансакции – механизам сличен на оној на децентрализирана крипто-платформа

Напорите се одговор на зголемената понуда на обновлива енергија во Кина, особено на сончевата енергија што ја генерираат домаќинствата, што често се генерира преку преголема побарувачка во некои региони.

Истражувачите пишуваат:

“Домаќинствата потоа немаат друг избор, туку да ја пуштат неискористената сончева енергија да пропадне, бидејќи немаат директен начин за размена на електрична енергија.”

За да се олеснат трансакциите преку децентрализираната мрежа, ќе се користи дигитална валута помеѓу купувачите и продавачите, објаснета во апликацијата за патентот.

Иако не е јасно кое дигитално средство или средства може да ги користи платформата, системот досега е направен за да се изгради на два блокчејн системи, според тимот на Fudan.

“Оваа идеја може да се постигне на јавен, приватен или конзорциумски блокчејн. И во овој случај, системот е развиен на платформата Hyperledger на IBM, како и ethereum блокчејн, за да се направи електричната енергија разменлива и да може да се сподели во рамките на една заедница.” – се вели во документот.

Прочитајте ја целосната патентна пријава подолу:

https://www.scribd.com/document/385544411/Fudan-University-Patent-Application#from_embed?campaign=SkimbitLtd&ad_group=100652X1574425X3bd2fa7db411199dc18ed7c96cfa771c&keyword=660149026&source=hp_affiliate&medium=affiliate

Leave a comment