Истрагата со OneCoin која ги преплави медиумите е конечно расчистена

Во 2018-та година бугарските медиуми беа преплавени со вести за еден необичен случај. Големата врева беше за истрага спроведена од страна на бугарските власти со учество на германските јавни обвинители, при што беа пребарани седиштето на OneCoin и неговите партнери (One Network Services, итн.). Вработените беа испрашувани, беа дадени изјави за медиумите – стандардна “процедура” кога медиумите се зафати со жешка тема и дур трепнете со око се повторила толку многу пати на толку многу различни веб-сајтови. Проблемот е што информациите во различни медиуми речиси секогаш доаѓаат во разни верзии.

Како што се покажа на крајот – никој не беше уапсен, не беа поднесени обвиненија и ниту еден доказ за нелегална активност не беше пронајден, ниту во Република Бугарија, ниту во другите земји во кои компанијата работи. Целата рација се чинеше дека е само за шоу, како што некои крипто-експерти ја оцениле откако стивнала медиумската бура . Правните советници и адвокатите кои работат на случајот велат дека постапката резултирала со повеќе од 6.000 страници од досиеја, плус бројни документи, но до сега не постојат валидни докази, туку само се сомневаат дека се прекршени сите кривични закони.

Официјалниот веб-сајт на OneCoin објави дека Јавното обвинителство Nürnberg-Fürth го запрел гонењето на OneCoin IMA за “неправедна конкуренција”. Различни јавни обвинители го обвинија бизнис-моделот OneCoin за практики на “неправедна конкуренција” и пирамидални шеми.

Истрагата траеше повеќе од две години, но засега властите не најдоа никакви докази за поддршка на наводите. Извадок од официјалната изјава гласи:

“Дури и без да има доказ за трага од однесување со криминален карактер, постапката мораше да биде запрена.” Сега откако обвиненијата се отфрлени, “обвинетиот во постапката сега ја истражува можноста за дејствија на штета на тужителите”

Истрагата беше активирана по анонимна дојава. Една од главните обвинувања против криминалот на OneCoin е тоа што таа нема вистински блокчејн. Ова, сепак, беше контрадикторно со специјализиран извештај, спроведен од IT специјалисти и нарачан од јавното обвинителство. Во извештајот се вели дека вкупниот број на договори се точни и не постојат повреди на главните принципи на блокчејн технологија, што е повеќе од солиден доказ за постоење на блокчејн.”

Извештајот, исто така, појаснува дека IT инспекторите откриле дека бројот на снимени трансакции е точен. Со други зборови, излегува дека сите скептици не биле во право – OneCoin работи на блокчејн.

Претставниците на OneCoin споделија дека онлајн-платформата DealShaker (местото каде што трговците нудат различни добра и услуги), исто така, беше под истрага од страна на властите. Беа контактирани многу даватели на услуги и тие изразија задоволство од платформата и од нивната заедничка работа со компанијата.

Компанијата соопшти дека соработувала со обвинителите преку обезбедување на потребните детали, што ги побарале властите. OneCoin појаснува дека истрагите не го спречија тимот за развој да ја гради “првата транспарентна глобална криптовалута за сите”. Покрај тоа, компанијата исто така многу активно промовира проекти кои се занимаваат со социјални и еколошки прашања, што значи дека OneCoin е решена да го следи концептот на”One Ecosystem”.

Повлекувањето на постапката треба да ги отстрани сите шпекулации во врска со наводите кон компанијата и нејзините IMAs на нефер практики. Што е најважно, изгледа дека германските власти не нашле ништо лошо во врска со конкретниот случај и тие ги отфрлиле гласините дека “OneCoin” се преправа дека работи на блокчејн.

На крајот на краиштата, заклучокот по истрагата на властите е следен: анонимните дојави против OneCoin и неговите партнерски фирми од страна на случајни непријатели, имаат за цел само да ја оштетат репутацијата на компаниите и намерно да ги доведат до затворање на бизнисот.

Претставниците на компанијата споделија: “Благодарение на рацијата, уште еднаш имавме можност да ја докажеме нашата транспарентност како компанија и чистото лице, за кое не се плашиме да им го покажеме на властите, на нашите членови и на целиот свет. Во името на вистината им ја обезбедивме на претставниците на власта нашата целокупна документација што им беше потребна за да може да докаже дека не постои аргументација на анонимните дојави против нас. Имаме изјавено неколку пати пред тоа дека OneCoin е единствената крипто-компанија на пазарот со централизиран блокчејн систем. Тоа е безбедно да се каже дека компанијата постави нов индустриски стандард со чување на KYC информации и поставување на безбедноста на корисникот како наш највисок приоритет. “

Компаниите се сигурни дека вистината ќе излезе наскоро на виделина и тие не планираат да дозволат неоснованите обвинувања против нив да го уништат името и бизнисот на компанијата.

Leave a comment